Hlavní obsah

Retro hračky jsou zpět. Děti baví igráčci i céčka

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až se rozsvítí vánoční stromečky, nenajdou pod nimi děti nejen nejmodernější autíčka, roboty či panenky, které blikají, chodí i mluví, ale také hračky z dob socialistického Československa. Je o ně mimořádný zájem.

Výroba Igráčka v Novém Veselí Video: Novinky

 
Článek

Nákupy vánočních dárků začaly a retro jde do módy i v této oblasti. Vracejí se tak plastové tatrovky či parníčky, kostičky se Sněhurkou, plechové berušky na klíček, igráčci (největší zájem je o hasiče a kuchaře), céčka a různé hry.

Hračky z dob našeho mládí nejsou kýče
Miluše Palánová

„Vznikly v době, kdy při výrobě hraček nebyl na prvním místě líbivý design, ale funkčnost. Hračky z dob našeho mládí či dětství nejsou kýče. Od zákazníků často slyšíme, že si jejich děti nejprve pohrají s moderními blikacími hračkami, pak je odloží a přednost dají klasice,“ řekla Právu Miluše Palánová, která v Brně se svým manželem provozuje obchod Husákovy děti, který prodává nové hračky v retro stylu, zejména od českých výrobců.

Tipy na drobnosti, které pod stromečkem potěší a moc nestojí

Vánoce

Krteček a kloboučky

Při vstupu do obchodu jako by příchozí vešel do dávno zapomenutého světa. Lidem středního a vyššího věku vytanou vzpomínky na časy, kdy byli dětmi a ze stavebnice Merkur montovali autíčka, se spolužáky si vyměňovali céčka, kdy děvčata nosila ve vlasech berušky, hrála se stolní hra Kloboučku, hop! a omalovánkám kraloval Krteček a Pejsek s kočičkou.

Plyšové hračky jsou proti islámu, tvrdí saúdskoarabský duchovní

Blízký a Střední východ

Obchod Palánových je českou raritou a nabízí hračky, které nejsou běžně k sehnání.

„Céčka nadále vyrábí Rudolf Chmela z Hradce Králové. Družstvo Směr od šedesátých let dodává na trh známé plastové hračky do vody včetně oblíbených parníčků. Obnovena je výroba stavebnic Seva. Znovu jsou k dostání igráčci a samozřejmě tatrovky,“ uvedla Palánová s úsměvem.

Rodiče a prarodiče si možná s nimi, když se děti nebudou dívat, rádi také pohrají.

Vystudovala sice dětskou literaturu, ale nyní je prodavačkou, aby se mohla věnovat své zálibě. Ve svém obchůdku je i průvodkyní světem hraček a minulostí.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Igráčci jsou stále populární.

Současné třicáté výročí sametové revoluce, kdy mnozí rekapitulují nejen politické změny, ale připomínají si i to hezké z dob svého mládí, jen zájem o hračky umocnilo.

Vánoční trhy v Brně letos opět lákají na tradice i bruslení

Vánoce

A mnozí rodiče a prarodiče chtějí, aby jejich děti či vnoučata dostaly i ty osvědčené hračky. „Možná si s nimi, když se děti nebudou dívat, rádi také alespoň na chviličku pohrají,“ dodala Palánová.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Tipy na dárky pro vášnivé rybáře

Češi jsou často považováni za národ rybářů. Málokdo si u nás tuto zálibu i sport za svůj život nevyzkoušel. A rozhodně se nejedná jen o mužskou záležitost,...

Výběr článků

Načítám