Hlavní obsah

Recept na tradiční vánočku našich babiček

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce bez vánočky si umí představit málokdo z nás. Aby ne, když první zmínka o ní pochází již z 16. století. Původně ji směli péct jen pekaři, doma si ji lidé začali dělat až o 200 let později. Dnes existuje celá řada receptů ovlivněných popularitou různých surovin. Přesně dodržované starodávné recepty i suroviny ale mohou Vánocům dodat tu správnou atmosféru. Vyzkoušejte s námi jeden takový.

Recept na tradiční vánočku našich babičekVideo: Novinky

 
Článek

Vánočka měla pro Vánoce velký význam, svým tvarem totiž připomínala Ježíška v povijanu, proto nesměla ve štědrovečerním menu chybět. Navíc se věřilo, že její křížové pletení ochrání lidi u stolu před zlými silami.

K vánočce patřily i další magické zvyky. První hotovou měl dostat hospodář, aby se mu urodilo hojně obilí. Do těsta se také zapékala mince, a kdo ji našel, měl jistotu, že bude zdravý a šťastný po celý další rok. Na chudších stolech zastoupil penízek šípek nebo česnek. Připálená, sražená či natržená vánočka věštila do příštích časů velkou smůlu.

Význam některých tradic při pečení vánočky nám dnes už zůstává utajen. Při jejím zadělávání i pletení se muselo mlčet. U kynutí zase děti nesměly skákat, naopak hospodyně měla ve stejnou chvíli vyskakovat co nejvýš.

Recept na vánočku podle rodinného receptu Merhautů

Recept z videa pro vás připravila cukrářka Olga Nová z rodinného Merhautova pekařství.

Suroviny: 1,5 kg hladké mouky, 20 dkg tuku, 5 lžic oleje, 25 dkg cukru, 5 žloutků, 1 vanilkový lusk (nebo vanilkový cukr), špetka soli, citronová kůra, 5 dkg droždí + vlažné mléko (nebo vlažná voda a sušené mléko), 20 dkg rozinek
Postup: Do mísy si vložíme mouku a uprostřed uděláme důlek, kam vložíme kvásek. Aby se kvasinky lépe rozmnožily, přidáme nejprve droždí s trochou cukru, poté přidáme vlažnou vodu nebo mléko, zamícháme a necháme vykynout. Do kvásku nikdy nesmí přijít sůl ani tuk, protože by jinak nevzešel.Po vykynutí se přidá zbytek cukru, vejce, sůl, tuk a případně sušené mléko. Těsto se zamíchá do hladka a přidají se rozinky. Následně těsto hněteme tak dlouho, dokud se nezačnou dělat bublinky, teprve potom bude těsto hladké a hezky na teplejším místě kynout - přibližně hodinu.Až těsto vykyne, rozdělíme ho na devět kousků. Nejprve začneme se spodkem vánočky, na ten je třeba pět kousků těsta, ze kterých rozválíme stejně dlouhé prameny. Je lepší, když těsto trochu odkyne, aby se netrhalo. Prameny se vyskládají vedle sebe a přibližně uprostřed se rozhrnou na strany tak, že na jedné straně jsou dva prameny a na druhé tři.Začínáme tam, kde máme tři prameny, a přehazujeme vždy krajní pramen doprostřed. Až dojdeme na konec, celé to přehodíme a pokračujeme. Když pleteme vánočku, začínáme odshora doprostřed a otočíme ji, aby byla na začátku i na konci stejně silná. Následně se konce přimáčknou, aby se prameny nerozpletly.Střední část se plete ze tří pramenů, jako copánek. Vrchní část vánočky se připraví z posledního kousku. Ten vyválíme na dvojnásobnou délku, rozpůlíme a smotáme dohromady. Vánočku skládáme odspodu tak, že se vytvoří uprostřed mezírka, kam přijde další část. Konce vánočky nakonec přimáčkneme ke spodnímu dílu.Vánočku položíme na plech, pomažeme vajíčkem, posypeme mandlemi nebo oříšky a necháme ještě přibližně 45 minut vykynout, aby v troubě nepopraskala. Pečeme na 170 až 180 stupňů, 35 až 40 minut a přikrýváme ji alobalem, aby se nepřipálila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám