Hlavní obsah

Průměrného Čecha přijdou Vánoce na 11 tisíc

Právo, ČTK, jon

Průměrného Čecha přijdou letošní Vánoce na zhruba 11 260 korun a jeho útraty za vánoční dárky, dekorace a potraviny budou o 290 korun vyšší než loni. Zhruba třetina Čechů přitom hodlá nakupovat dárky v zahraničí, kde jsou ceny spotřebního zboží často nižší než v tuzemských obchodech.

Článek

Vyplývá to z průzkumu, který pro společnost GE Money Multiservis v Česku, Maďarsku, Polsku, Rumunsku, Lotyšsku a Rusku provedla agentura TNS AISA.

Podle Viktora Houška ze společnosti GE Money Multiservis čeští muži i ženy chtějí letos za vánoční dárky shodně utratit 7850 korun. Za dalších 3410 korun pak plánují nakoupit potraviny, nápoje, vánoční stromky a další vánoční zboží.

Průměrná čtyřčlenná rodina tak na Vánoce utratí celkem zhruba 22 520 korun. Vánoční útraty Čechů jsou dvakrát vyšší, než jsou tyto výdaje například u Lotyšů, Rumunů nebo Rusů.

Za nákupy do ciziny

Letošní Vánoce se ale budou přece jen něčím odlišovat od těch minulých. Třetina Čechů nakoupí vánoční dárky v zahraničí nebo takový nákup zvažuje, přičemž zájem o nákup v cizině mají hlavně mladší lidé do 29 let. Důvodem jsou především nižší ceny některých výrobků, tvrdí průzkum.

Každý Čech na Vánoce obdaruje v průměru sedm blízkých osob. Průměrná cena vánočních dárků na jednu osobu v ČR činí 1120 korun. „Tři z deseti dospělých letos plánují si na dárky půjčit. Nejčastěji přitom uvažují o krátkodobém úvěru z kreditní karty. Tu hodlá použít při nakupování téměř čtvrtina lidí. Dalších osm procent si chce sjednat spotřebitelskou půjčku,“ uvedl Houška.

Třetina Čechů začíná shánět vánoční dárky obvykle již měsíc před vánočními svátky. Muži ale často nechávají nákup dárků na poslední chvíli. Až na Štědrý den loni koupila poslední dárek téměř třetina českých mužů, zatímco u žen to bylo jen 16 procent. Nákup na Štědrý den přitom předem připouští pouze tři procenta mužů a jedno procento žen.

Češi se také chystají na tradiční povánoční a novoroční slevy, které hodlá využít 60 procent lidí, což je přibližně dvakrát více než v ostatních zemích, na které byl průzkumu zaměřen. „Podle našich zkušeností nechávají Češi na novoroční nákupy pořízení hodnotnějších věcí, jako bílá technika nebo elektronika,“ řekl Houška.

Odhady se liší

Kolik Češi nakonec utratí, budeme přesně vědět až po Vánocích. Podle odborníků však rekordní tržby a překonání útraty z loňských Vánoc nelze příliš očekávat. Hrozba dopadů finanční krize a zejména nezaměstnanosti může korigovat představy o vánočních nákupech či ochotu zadlužit se.

Podle jiného průzkumu poradenské společnosti Deloitte budou letos Češi při vánočních nákupech zřejmě více opatrní a nebudou utrácet za dárky a pochutiny na vánoční stůl s takovou vervou jako v předešlých letech. „Obyvatelé ČR budou před letošními vánočními svátky častěji zvažovat, kolik utratí za dárky.

Zdrženlivost Čechů v utrácení souvisí podle studie hlavně s vyššími cenami potravin a zčásti také se zdražením energií,“ uvedla společnost Deloitte.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám