Hlavní obsah

Posviťte Ježíškovi na cestu domů

Právo, Karolina Černá

Venkovní vánoční osvětlení vynikne na malebných částech stavby, oknech a vnějších parapetech, u dveří, na terase, pergole. Světelným řetězem zkrášlíme stromek v zahradě, světla rozmístíme podél pěšin. A pamatujeme přitom, že méně je více.

Foto: Tchibo

Důležité je správné rozmístění světel, aby se jejich vzájemný efekt netlumil.

Článek

Nasvětlený dům by neměl rušit sousedy ani intenzitou záření vítězit nad veřejným osvětlením v okolí. Okrádáme se tak o efekt tajemství, které náleží pouze vánočním světelným motivům a obrysům vynořujícím se z přítmí.

Zároveň v záplavě svítících prvků, navíc ještě odlišných barev a blikajících v různých intervalech, zanikají místa, na která jsme původně chtěli upozornit více než na jiná.

Vánoční pastva pro oči

Zimní procházka městem má své kouzlo, máme-li možnost vídat v oknech mihotavé plamínky, zářící andílky nebo pomalu padající světélkující vločky. Vkusně nasvícený stromek na zahrádce, zdobné zákoutí u vchodu nebo tradiční svícen na okenním parapetu vykouzlí svátečnější atmosféru než řady sobů a sněhuláků vyhlížejících jako armáda bránící dům i zahradu.

Světelnými řetězy můžeme kopírovat obrys střešního štítu, balkonu či terasy, ozdobíme jimi venkovní trámy, zábradlí. V módě jsou také světelné rampouchy a různé závěsy visící z okraje střechy.

Ozdobami určenými k zapíchnutí do země upozorníme na zajímavé detaily zahrady, např. stromy, neopadavé keře, jezírko, zahradní schody.

Foto: Hornbach

Světelný závěs ledový déšť zahrnuje 400 LED žárovek. Má průhledný kabel, takže je ve dne diskrétní. Úsek 1027 cm stojí 3299 Kč.

Světelné řetězy i solitérní světla nabízejí studené bílé světlo, ale také měkké nazlátlé a teplé odstíny.

V mnoha případech lze dekorace přepnout do různých módů svícení, mohou blikat, pomalu se stmívat a zase rozsvěcovat apod.

Baterie, nebo zásuvka

Díky vánočnímu osvětlení na baterie nemusíme řešit dosah ke zdroji energie a za bílého dne nevzhledné dráty a kabely. Chceme-li šetřit baterie, oceníme osvětlení s časovačem hlídajícím dobu jeho provozu. Integrovaný časovač obvykle svítí osm hodin, a poté světla automaticky po 16 hodinách opět zapne.

Pořídit můžeme dekorace se solárně napájenými články, jejich intenzita záření je však mírnější.

Prohlédněte si nejvánočněji vyzdobenou ulici. Je v britském Leedsu

Vánoce

Když je venku sníh a také dešťové přeháňky, myslíme na správný typ venkovních elektrických zásuvek i vypínačů. Musí mít stupeň krytí IP 44, které chrání elektrický zdroj proti stékající, a dokonce i stříkající vodě ze všech úhlů.

Příkladem může být elektroinstalace řady Elegant Aqua zlínského výrobce Obzor. Její vypínače i zásuvky mají uvnitř gumový lem těsně obepínající tělo vnitřního přístroje i okolní součásti, který zamezuje průniku vody. Na zásuvkách je navíc z čelní strany průsvitné víčko na pružině, které jednoduše odklopíme nahoru. Samo se poté vrátí do původní polohy.

Rámečky i kryty venkovních vypínačů a zásuvek by měly být vyrobeny z vysoce odolných plastů – polykarbonátů, které jim dodávají na celkové mechanické pevnosti a odolnosti proti UV záření.

Zkuste promítání!
Užijte si zimní i vánoční atmosféru s laserovým dekorativním projektorem, který na fasádě domu nebo také v ložnici během chvilky vykouzlí padající vločky laděné do bílé barvy, které nikdy neroztají. Při promítání světla na zeď stavby stačí projektor zapíchnout do trávníku nebo třeba květináče. Díky stupni krytí IP44 nebude osvětlení vadit, že na něj padá skutečný sníh nebo případný déšť.
zdroj: HP Tronic

Anketa

Jaký typ světelné výzdoby na zahradě se vám líbí?
Žádná!
9,6 %
Decentních pár světel.
65,4 %
Bohatě vyzdobená, ale s vkusem.
22,2 %
Čím víc, tím líp! Vánoce jsou jednou za rok!
2,8 %
Celkem hlasovalo 913 čtenářů.

Vánoční přehlídka adventních věnců našich čtenářů

Také si rádi navozujete příjemnou dobu očekávání vánočních svátků zapalováním svíček na svém adventním věnci? Patříte dokonce k těm, kteří si jej nejprve sami vyrobili?

Pokud ano a rádi byste se s ním pochlubili, nebo prostě jen nabídli inspiraci ostatním čtenářům, pošlete nám fotografie svého adventního věnce orientované na šířku do 21. prosince s pár slovy na vysvětlenou. Z došlých snímků vybereme nejzdařilejší díla a uspořádáme z nich vánoční přehlídku.

Své snímky můžete posílat na adresu bydleni@novinky.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Podzimní krášlení s vřesem

Z bochánku vřesu vyčaruje líbezné podzimní aranže obratem ruky i ten, komu chybí cvičené oko floristy. Přidejte k němu barevné listí nebo třeba květák a těšte...

Hravá nostalgie venkovského dvora

Pojďte s námi na toulku líbezným jihomoravským dvorem, který si výtvarnice Hana Sedláková společně s maminkou Jarmilkou vykreslila podle svého srdce.

Výběr článků

Načítám