Hlavní obsah

Pečený pstruh, který polechtá chuťové buňky

Novinky, Andrea Zunová

Další z možností, kterou lze nahradit tradičního kapra při slavnostní štědrovečerní večeři, je pečený pstruh. Tentokrát pro čtenáře Novinek připravil chutný recept šéfkuchař Skyboxů O2 Arény Jakub Kotyza.

Pečený pstruhVideo: Novinky

 
Článek

Jakub Kotyza pro nás upekl pstruha, kterého doplnil křenovou omáčkou, vařenými brambory a mladou mrkví.

Na čtyři porce budeme potřebovat: 4 ks pstruha, čerstvě mletý pepř a sůl podle chuti, hladkou mouku na poprášení, 40 ml slunečnicového oleje, 70 g másla a 200 ml 12% smetany. Dále ještě křen podle chuti, 4 plátky toustového chleba, 800 g loupaných brambor a 400 g mladé mrkve.

Postup vaření

Nyní už se můžeme pustit do přípravy jídla. Pracovní postup je následovný: Vykuchaného a očištěného pstruha vyfiletujeme (vykostíme). Obě filátka ze pstruha osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem, pokapeme olejem a přiložíme k sobě tak, jak byla na kostře. Poprášíme hladkou moukou a poté je po obou stranách pomalu na slunečnicovém oleji opečeme. (Po otočení dáme na každou porci kousíček másla).

V mírně osolené vodě si uvaříme brambory.

Na skus uvaříme také mladé mrkvičky (vařit jen krátce, pozor nepřevařit!). Ihned po uvaření je zchladíme v ledové vodě a pomocí plátna stáhneme slupku. Před podáváním je prohřejeme v rozpuštěném másle a dochutíme.

Do smetany nastrouháme křen, poté ji přivedeme k varu, zahustíme toastovým chlebem, dochutíme a přecedíme.

Pak už jen upravíme hotové jídlo na talíři a podáváme. Dobrou chuť!

Reklama

Související témata:

Související články

Koprovku buď milujeme, nebo nesnášíme

Dalším z tradičních českých receptů pro rodinné obědy, který jsme se rozhodli vám nabídnout, je koprová omáčka. Tato omáčka je buď milována, nebo naprosto...

Výběr článků

Načítám