Hlavní obsah

Pečení cukroví uklidňuje psychiku v předvánočním shonu

Novinky, ema

Je cukroví zdravé? Pro psychiku určitě, a to ve chvíli, kdy se rozhodnete jej v předvánočním čase vyrábět. Pečení cukroví má pozitivní vliv nejen na psychiku, ale i na imunitu.

Foto: Profimedia.cz

Vánoční pečení působí pozitivně na duši a tělo.

Článek

Méně stresu

Odměřování přísad do těsta je činnost, na kterou je potřeba se soustředit. Tyto okamžiky uklidňují centrum v mozku, které kontroluje emoce a také místní průtok krve a tím i sebeovládání, píše Women´s health magazine. Díky tomuto faktu se tak při vánočním pečení budete cítit, lidově řečeno, více v klidu a pohodě.

Podpora imunity

Radost z vůně, atmosféry a povedených sladkých kousků mají pozitivní vliv na imunitu člověka. Pozitivní myšlenky totiž snižují hladinu stresového hormonu a zlepšují celkový zdravotní stav a imunitu. I proto je pak pro tělo snadnější odrazit první příznaky chřipky a nachlazení.

Zbystřené smysly

Jakékoli způsoby zaměstnání mozku jsou pro tento orgán velmi důležité. Posilování procesní paměti se počítá i při čtení receptů, zdobení perníčků, zkrátka při domácích pracích, na které je nutné se soustředit. Cvičení dovedností, byť jen strategického uvažování nad organizací vaření či pečení, je pro mozek přínosem.

Foto: Profimedia.cz

Vánoční pečení působí pozitivně na duši a tělo

Zdravější srdce

Ačkoli pochodování po kuchyni rozhodně nevydá za zdravé prospěšné kardio cvičení, pohyb při pečení k něčemu rozhodně je. Zapojování důležitých svalů a šlach zlepšuje způsob, jakým naše tělo metabolizuje cukry a tuky. Pokud se této činnosti budeme věnovat alespoň dvě hodiny, zlepšíme tak hladinu cukru v krvi a také snížíme hladinu „špatného“ cholesterolu.

Delší život

Většina lidí bere vánoční pečení jako důvod k tomu, aby se sešli a cukroví vyráběli spolu. Taková činnost dělaná společně s někým, koho máme rádi, umí vytvořit silné vazby, které mají též silné účinky na lidské psychické zdraví. Silná psychická pohoda snižuje pravděpodobnost vzniku zánětů, snižuje riziko chronických onemocnění, například diabetu.

Štíhlejší linie

Zdá se to neuvěřitelné, téměř jako ironie, ale vánoční připravování sladkostí může být opravdu cestou ke štíhlejší linii a udržování postavy v období, které většina lidí slaví nezřízeným přejídáním. Pečení vyžaduje nejen soustředěnost, ale i kontrolu vlastních chutí. Navíc tím, že člověk sem tam něco ochutná, vyvaruje se tak nárazového přejídání ve chvíli, kdy před něj někdo položí již hotové vánoční pochoutky. Většině stačí ochutnat, zbytek ale přenechají rodině a přátelům.

Reklama

Výběr článků

Načítám