Hlavní obsah

Osvědčené tipy na dárky pro seniory

Novinky, lin, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce jsou již za humny, a přesto, že dárky jsou největším lákadlem zejména pro ty nejmladší z nás, neměli bychom zapomínat ani na ty nejstarší. Čím ale udělat radost svým rodičům či prarodičům? Máme pro vás zaručené tipy pro seniory, které potěší i ty, kteří s oblibou tvrdí, že všechno již mají a nic nepotřebují.

Foto: archiv firmy

Ilustrační foto, Zalando

Článek

Pro seniory je obecně vhodné volit především praktické dárky. Pro nové produkty se totiž zřídka kdy nadchnou jenom proto, že jsou tzv. nové. Musejí mít něco, co jejich osvědčený a oblíbený předmět nemá.

Inspirace, jak netradičně a zajímavě zabalit dárky

Jak na to

Útulná domácnost

Senioři tráví obzvláště v zimě nejvíce času v pohodlí domova. Jako ideální dárek se proto jeví věci do domácnosti. Vybírat můžete mezi teplými dekami, které spolehlivě zahřejí končetiny, a navíc hezky ozvláštní každý interiér. Užitečným dárkem je také nové povlečení nebo pomocníci do kuchyně.

Hezkým dárkem jsou také šperkovnice či pro pány organizéry na hodinky, pokud se pyšní alespoň dvěma a více modely.

Foto: archiv firem

1. Cellbes, 449 Kč. 2. Cellbes, 699 Kč. 3. Tchibo, 149 Kč. 4. H&M, 1299 Kč. 5. Foxstyle, 499 Kč. 6. Cellbes, 1199 Kč. 7. H&M, 1299 Kč za jednolůžko

Foto: 4home

Jakmile vyzkoušíte beránkovou deku Modern, už nikdy nebudete chtít jinou. Decentní šedo-bílá barevnost dodává dece dokonalou eleganci a poutavý geometrický vzor zase nevšední originalitu, díky které deka zaujme na první pohled. Cena 399 Kč

Nejlepší tipy na vánoční dekorace, cukroví i dárky

Vánoce

Praktické oblečení

Měkké dárky nepatří u dětí mezi ty nejoblíbenější. U seniorů je tomu ale právě naopak. Nové oblečení si totiž jen tak nekoupí, o to větší radost mají, pokud ho naleznou pod stromečkem.

Vsaďte například na vlněnou šálu, která potěší ženu i muže nebo na kvalitní kožené rukavice. Babičky parádnice pak jistě potěší módní baret, luxusní kašmírový svetr, šperk či hodinky.

Potěšte svou osudovou ženu šperkem od srdce

Vánoce
Foto: archiv firem

1. Kašmírový svetr, Marks & Spencer, 3799 Kč. 2. Marks & Spencer, 599 Kč. 3. Marks & Spencer, 699 Kč. 4. Swarovski, 1790 Kč. 5. Náramek, Swarovski, 3490 Kč. 6. Pánská šála, Marks & Spencer, 799 Kč. 7. Pánské, Marks & Spencer, 799 Kč. 8. Dámské, Marks & Spencer, 599 Kč

Univerzálním dárkem jsou pak župany a pyžama. Ty volte spíše s dlouhým rukávem a nohavicemi.

Vždy se navíc zaměřte na to, aby byl materiál, z kterého jsou ušité, příjemný a zbytečně nedráždil pokožku. U županu si pak při výběru dejte pozor na to, aby nebyl zbytečně těžký a dal se případně snadno složit na cesty.

Foto: archiv firem

Zleva: Marks & Spencer, 699 Kč. Tchibo, 1290 Kč. Tchibo, 999 Kč. Tchibo, 899 Kč. Marks & Spencer, 799 Kč. Marks & Spencer, 899 Kč

Něco dobrého

Jedlé dárky jsou sázkou na jistotu. Udělejte své babičce či dědovi radost a kupte jim jejich oblíbené produkty. Nebo vsaďte na ty, o kterých víte, že si je nemohou dovolit.

Skvělým tipem jsou luxusní bonboniéry či dárkové koše plné pochutin. Novinkou jsou například nutričně vyvážené džemy s minimem cukrů, a naopak plnou náručí vitamínů.

Pro pány se pak hodí lahev jejich oblíbeného destilátu, ke kterému můžete pořídit i zdobnou karafu z broušeného skla pro pravého džentlmena.

Vánoční dárky pro technické nadšence

Vánoce
Foto: archiv firem

1. Darkovna, 549 Kč. 2. Bonboniéra, Tesco, 239 Kč. 3. Božkov, 249 Kč. 4. Lindt, 179 Kč. 5. Nutrijam, Ecce Vita, 239 Kč. 6. Bonami, 539 Kč. 7. La Formaggeria Gran Moravia, 329 Kč

Osvědčenou klasikou jsou také luxusní sypané čaje a hrníčky. Domácí pohodu nad šálkem čaje dotvoří vonné svíčky či aromalampy.

Foto: archiv firem

1. Zelený čaj s růží, Rituals, 175 Kč. 2. Čajová směs čisté klouby, Ecce Vita, 170 Kč. 3. Sypaný čaj, Bellarose, 379 Kč. 4. Aromalampa, Yenkee Candles, 522 Kč. 5. Velká svíčka, Yankee Candles, 779 Kč. 6. Hrnek, Tchibo, 249 Kč

Malé spotřebiče

Příkladem může být nová žehlička, která kromě samozřejmých funkcí, jako je několikastupňové napařování, kvalitní žehlicí plocha, kropení, parní šok, samočištění apod. bude mít především dostatečné množství pojistek pro případ, že ji člověk zapnutou odloží a zapomene na ni.

Foto: Electrolux

Na vysokou bezpečnost užívání je zaměřena žehlička Precision 4Safety. Cena 1299 korun.

Na trhu lze objevit modely, jejichž bezpečnost zajišťuje systém trojího automatického vypnutí s akustickou a světelnou signalizací v intervalu od 30 sekund až po osm minut v závislosti na poloze.

Praktický je rovně velký stojan, umožňující opravdu stabilní a bezpečné odložení žehličky.

Tipy na vánoční dárky pro automobilové a motocyklové nadšence

Vánoce

Kuchyňské spotřebiče

Velmi praktickým pomocníkem do kuchyně, bez nějž si spousta lidí svou domácnost už skoro ani nedokáže představit, je rychlovarná konvice.

Ačkoli jsou na trhu pokročilé modely, umožňující třeba i nastavení, na jakou teplotu se má voda ohřát, pro seniory bude patrně vhodnější volit modely se základním vybavením, zato s výraznými ovládacími prvky.

Foto: Mora

Konvice s označením KP 170 B má objem 1,7 litru a otočnou základnu. Cena 1290 korun.

Ideální jsou rovněž konvice s otočnou základnou, která nevyžaduje přesné usazení konvice jen v určité poloze.

Praktickým detailem je ukazatel hladiny vody v konvici a samozřejmě vyjímatelný filtr vodního kamene. Vizuálně efektní jsou pak konvice skleněné, pro seniory, kteří by raději „bytelnější“ přístroj, jsou pak vhodné modely z nerezu.

Kolik dárků pro děti? Tak akorát

Styl

Bíla technika

Mnoho seniorů volí na podzim svého života už menší domovy, které jsou snazší na údržbu, rychleji a levněji se vytopí a v opravdu pozdním věku pak umožňují i lepší orientaci. Tomu je možné vyjít vstříc dárkem v podobě setu pračky a sušičky prádla.

Místo roztahování sušáku nebo dokonce naklánění se z okna či vycházení na balkon je možné vyprané prádlo pohodlně přeskládat do sušičky a z ní už vyjmout prádlo vysušené a provoněné.

Foto: LG

Set pračky a sušičky spolu dokáže komunikovat díky funkci Chytré párování. Vzájemně si přes Wi-Fi vymění informace o posledním použitém programu. Díky tomu se mohou dobře sladit a zvolit nejlepší programy pro péči o prádlo. Cena od 24 013 korun.

V některých domácnostech se může velmi hodit pračka, jež dokáže z prádla odstranit až 99,9 % alergenů, eventuálně s inteligentními senzory, jež si automaticky vložené prádlo zváží, rozpozná jemnost jeho vláken, sama si vybere program a prádlo vypere tak, aby je co nejméně poničila.

Doplní-li takovou pračku například sušička s invertorovým tepelným čerpadlem, je možné takto prát i prádlo z velmi citlivých materiálů a majitelé budou mít jistotu, že se jim během praní ani sušení nesrazí.

Šest tipů na vánoční dárky pro kutily

Vánoce

Pro zahrádkáře

Na každé zahradě jsou místa, která člověk prostě neobsáhne ani sekačkou a mnohdy ani křovinořezem. Pro pečlivé zahrádkáře, kteří mají více času, se proto hodí jako dárek nůžky na trávu.

Foto: Wolf-Garten

Pečlivé stříhání trávníku i na obtížně přístupných místech umožňují ruční nůžky na trávu Classic RJ -ZL. Cena 446 korun.

S nimi se už dostane člověk doopravdy všude a ostříhá si trávu na nepřístupných místech zcela podle svých potřeb a představ.

Tipy na dárky, které potěší malé i větší slečny

Vánoce

Pro milovníky kultury

Pro náruživé čtenáře jsou ideálním dárkem knížky. Vsadit můžete na klasické detektivky nebo například autobiografie známých osobností.

Pro aktivnější seniory se pak hodí lístky do divadla, popřípadě poukaz na představení nebo dokonce celoroční předplatné.

Hezkým a praktickým dárkem je pak stolní či visací kalendář. Ten si můžete nechat i vytvořit z vlastních fotek nebo vsaďte například na fotografie z cest či oblíbené malované motivy.

Foto: archiv firem

1. Kniha příběhů o Miloši Formanovi. Luxor, 449 Kč. 2. Kniha o životě Karla Gotta. Luxor, 359 Kč. 3. Dárkový poukaz do Švandova divadla v Praze na libovolnou cenu. 4. Kalendář od herečky Ivy Hüttnerové. Luxor, 224 Kč. 5. Kniha o detoxikaci. Ecce Vita, 239 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz

Reklama

Související články

Šest tipů na vánoční dárky pro kutily

Máte-li doma kutila, určitě už vymýšlíte, čím ho pod stromečkem překvapit. Nechte se inspirovat našimi tipy. Třeba jsme přišli na něco, co vám uniklo.

Výběr článků

Načítám