Hlavní obsah

Nezapomeňte o Vánocích na lesní zvěř

Novinky, das

Vánoce by především měly být o tradicích a zvycích. A mezi ně patří i péče o lesní zvěř, aby si čas hojnosti mohly užít opravdu všechny živé bytosti. Podívejte se s námi na to, jak naši předci zdobili vánoční strom pro všechny volně žijící druhy zvířat.

Foto: Profimedia.cz

Připravte příjemné Vánoce i pro lesní zvěř.

Článek

Všechny ozdoby byly samozřejmě jedlé. Používalo se mnohé, od oříšků, přes žaludy, bukvice, kaštany, šišky, šípky, jeřabiny, slunečnicová či dýňová semínka, po obilné klasy, zrní či kukuřici.

Oblíbená byla i uskladněná jablka a hrušky či ze zeleniny mrkev, celer a kedluben nebo košťál od zelí a kapusty, kterým nepohrdnou zajíci. Někdy lidé zvěři dopřáli i pšeničné či ovesné vločky, mák či rýži.

Foto: Profimedia.cz

Jak ozdobit vánoční strom pro zvěř

Pokud máte chuť i čas, pak si s oblíbenými surovinami trošku pohrajte a vyrobte z nich skutečné ozdoby. Určitě tím zabavíte své ratolesti alespoň na jedno sváteční odpoledne.

Ostrou špejlí nebo hřebíkem udělejte do ozdob dírky, kterými provléknete provázek na zavěšení.

Jablíčka či hrušky můžete použít vcelku, jen jim ke stopce navažte provázek, kterým je připevníte k větvičce. Lze je také nakrájet na silnější plátky a opět buď opatřit provázkem na zavěšení, nebo je pospojovat delším provázkem do řetězu. Stejný postup se hodí i pro mrkev, celer nebo kedluben.

Foto: Profimedia.cz

Zeleninu lze ale i nakrájet ozdobným nožem na brambory, který vytvoří v jednotlivých kolečkách mřížkování. Máte-li ostrá vykrajovátka na cukroví, mohou mít vaše ozdoby nejrůznější tvary. Stačí však i obyčejný nůž.

Z jablek jím vykrojte podélné plátky, tím vytvoříte zajímavé žebrování. Nebo zeleninu nakrájejte nejdříve na kolečka a z nich vykrájejte hvězdičky, kytičky či jednoduché geometrické tvary, jako trojúhelníky, čtverečky a podobně. Pověste je na vybraný stromek jako jednotlivé ozdoby nebo je opět navlékněte na nit a vytvořte chutný řetěz.

Foto: Profimedia.cz

Oříšky, šišky a další plody převažte provázkem a přichyťte je k větvím stromečku. V chovatelských potřebách můžete zakoupit lojové koule a tyčinky s lisovanými semínky, různé zrní a samotná semínka – například lněné, které je bohaté na v zimě tolik potřebný tuk.

Přírodní krmítka

Dřevěná krmítka jsou fajn, nicméně velmi snadno je lze nahradit krmítky vyrobenými z tykve či kokosových ořechů.

Foto: Profimedia.cz

Přírodní krmítko opatřete dostatečně pevným provázkem, nasypte do něj semínka a máte další ozdobu hotovou.

Co na stromeček rozhodně nepatří

  • rohlíky, čerstvý chleba a další pečivo z kynutého těsta
  • syrové a vařené brambory
  • solená a kořeněná jídla
  • obilné klasy či jiné přírodniny zakoupené na ozdobu v květinářství

Kromě jehličnanů lze ozdobit jakýkoliv strom na zahradě, na poli, v lese nebo v parku.

V městském prostředí budou konzumenty především ptáčci, takže pro jejich bezpečí při krmení vyberte stromek s vyšším kmínkem, kam za nimi nevyskočí psi, a ozdoby věšte na konce slabších větví, které neunesou mlsnou kočku.

V lese a na poli vyberte hustý pichlavý strom s nižšími větvemi a ty dolní ponechte pro nadílku zajícům. Lze jim položit i dobrůtky jako dárečky pod stromečkem.

Ve střední výšce stromku myslete na srnky a jinou vysokou zvěř a úplně nejvýš nechte pochoutky pro ptáčky či šplhající hlodavce a veverky.

Více zajímavých informací, jak strávit Vánoce v lese, naleznete na stránkách iniciativy www.drevenevanoce.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám