Hlavní obsah

Nejvyšší čas si naplánovat předvánoční úklid

Novinky, Dana Sokolová

Předvánoční přípravy znamenají v mnohých rodinách generální úklid, při němž prokouknou nejen všechny povrchy celého bytu, ale i vnitřek skříněk, které během roku ledasco ukryjí. Někteří lidé spolu s úklidem bytu spojí i vnitřní očistu a uklidí si sami v sobě po vzoru učení Feng-šuej. S tímto učením se pojí ještě jedna důležitá věc, a to zbavení se během úklidu všeho, co již nepotřebujete, tak, abyste utvořili prostor pro nové věci.

Foto: Profimedia.cz

Utvořte si plán a časový harmonogram s činnostmi, které chcete udělat.

Článek

Než začnete se samotným úklidem, utvořte si plán a časový harmonogram s činnostmi, které chcete udělat. Zabráníte tak chaosu, když budete dohánět úklid na poslední chvíli.

Navíc každá odškrtnutá položka v plánu vás zajisté vždy pozitivně naladí na splnění dalších bodů.

1. Umytí oken

Vzhledem k tomu, že většina domácností myje okna pouze dvakrát do roka, je dobré začít právě jimi. Ukliďte vše, co kolem oken máte. Udělejte si prostor, z parapetu dejte všechno pryč a sundejte záclony, které můžete rovnou vyprat.

Nejprve omyjte rámy a parapety, následně žaluzie, na které se nebojte použít vysavač, je to jednoznačně nejrychlejší způsob. Jen pozor na jeho výkon – zvolte ten nejnižší možný, jinak byste je mohli poškodit.

Poté se pusťte do skleněných výplní. Mnoho žen se drží postupu, kdy nejdříve omyjí skla jen vodou a následně je rozleští k tomu určeným přípravkem. Tento postup je však zdlouhavý a namáhavý.

Foto: archív firmy

Leifheit čistič oken Window Cleaner 51003, mop, teleskopická tyč, 1499 Kč

Vyplatí se investovat do stěrky. Vyzkoušet můžete i elektrický vysavač na okna, který má oproti obyčejné stěrce spoustu výhod.

Stačí okno umýt hadrem s vodou a čisticím prostředkem a potom ho už rovnou můžete vysušit vysavačem. Vysavač odsaje všechnu špinavou vodu do integrované vodní nádržky a vám zůstanou dokonale čistá okna a k tomu nezašpiněný parapet a podlaha.

Ve většině českých domácností uklízejí ženy, muži s tím nesouhlasí

Vztahy a sex

Pokud vám na oknech přeci jen zůstanou nějací „kocouři“, použijte na jejich odstranění dobrý lešticí přípravek.

Nejvhodnější jsou ty, které obsahují alkohol, protože se rychle odpařují a nezůstávají po nich stopy. Skvělým pomocníkem na vyleštění šmouh je utěrka či hadřík z mikrovláken.

2. Dveře

Než začnete s mytím dveří, vyzkoušejte, že nevržou, a pokud ano, pak je s partnerovou pomocí promažte. Následně omyjte dveře z obou stran a nezapomeňte ani na kliky, rámy a případně vypínače světel.

Foto: 4home

4Home Mop Easy Quick Spray. Cena produktu: 299 Kč

3. Chodbička

Nejprve sundejte všechny bundy a kabáty z věšáku. Ty, které v zimě nenosíte, ukliďte do šatny. Stejně tak protřiďte boty v botníku.

Nezapomeňte ani na setření prachu a vytření botníku či dalších skříněk, které zde máte. Dobré také je připravit na zimu odkapávač na boty na období sněhu.

Doživotní nepořádek aneb Proč je pro některé lidi nesmírně těžké uklízet

Vztahy a sex

4. Koberce

Pokud máte doma koberce, na důkladné vyčištění je lepší pozvat si odborníky. Samozřejmě si můžete také koupit či půjčit vysavač s mokrým čištěním, ale málokterý koberec vyčistí tak jako profi přístroje. Jakmile koberce takto vyčistíte, pak už je do Vánoc jen pravidelně vysávejte.

Foto: Roboticky-vysavac.cz

Symbo Laserbot 750, Cena: 11 999 Kč

Ostatní podlahy udržujte čisté průběžně a důkladné vyčištění si ponechte až jako úplně poslední, kdy už budete mít vše uklizeno, napečeno a už nebude hrozit jejich další zašpinění.

5. Ložnice

Nejprve sundejte z postele veškeré ložní prádlo a dejte prát. Pokud to lze, pak vyperte i polštáře a deky. Následně vysajte matrace, vyčistěte postelový rám.

Vyndejte vše z úložných prostor a ty také vysajte a vytřete. Stejně postupujte u skříní, které zároveň protřiďte. Poté setřete všude prach, včetně lustru a dalších osvětlení. Nezapomeňte ani na vypínač.

Doživotní nepořádek aneb Proč je pro některé lidi nesmírně těžké uklízet

Vztahy a sex

6. Koupelna a záchod

Dobré je začít tím, že protřídíte veškerou kosmetiku, kterou v koupelně máte. Vyhoďte všechny prošlé přípravky a také vše, co máte delší čas otevřené a již nepoužíváte. Kromě všech povrchů a skříněk nezapomeňte ani na odpady a jejich pročištění.

Foto: archív firmy

Parní čistič Kärcher SC 1 - čistí zcela bez chemie a najde uplatnění v domácnosti prakticky kdekoli, 1999 Kč

Nezapomeňte na dlaždice a spáry. Výborně v tomto směru funguje parní čistič. Vyleštěte také zrcadlo a vyperte všechny předložky.

U záchodu se zaměřte na horní lem záchodové mísy, kde se usazuje kromě bakterií i vodní kámen a vše důkladně vyčistěte.

7. Obývací pokoj

Začít můžete například srovnáním knih v knihovně, setřením prachu na všech poličkách, zásuvkách. Vytřiďte i poličky a zbavte se všeho, co tam nemusí být.  Omyjte i všechny květiny, a to buď lístek po lístku, anebo je osprchujte ve vaně či sprchovém koutě.

Důkladně vyčistěte i sedačku. Pokud je z koženky, pak ji důkladně umyjte vodou, pokud je kožená, pak speciálními přípravky na kůži. Čalouněné sedačky z mikroplyše, veluru, alcantary, vlny a bavlny se vyplatí hloubkově vyčistit metodou suchého pěnového čištění v kombinaci s vakuovým čištěním. Na takovou práci se vyplatí pozvat firmu, která ručí za stoprocentní výsledek.

Foto: archív firmy

Tyčový vysavač Philips FC6904/01 SpeedPro Max Aqua modrá - bezdrátový tyčový vysavač 3v1 - vysává a vytírá jedním tahem plus ruční vysavač, 360° sací tryska, hubice TurboPet, 14 999 Kč

Na závěr opět nezapomeňte na lustry a vypínače.

8. Kuchyň

Kuchyň je z pohledu úklidu vždy nejnáročnější. Začít můžete úklidem a vyčištěním ledničky. Zkontrolujte datum spotřeby u všech potravin a vyhoďte vše, co už tam nemá co dělat.

Na mytí ledničky můžete použít speciální přípravky určené přímo pro ledničky, které dokážou neutralizovat veškeré pachy, anebo sáhněte po vodě s octem, která funguje podobně.

Poté vytřiďte vše s prošlou dobou spotřeby ve špajzu a důkladně ho vyčistěte, případně jej vydezinfikujte pomocí speciálního spreje s aromatickými přírodními esencemi, který si poradí i s potravinovými moly.

K hodinovým manželům přibyly hodinové manželky. Zájem o ně roste

Žena

Ze skříněk i poliček vyndejte všechno nádobí i další věci a vše důkladně vymyjte. I zde vytřiďte veškeré poškozené nádobí či vše, co dlouhodobě nepoužíváte.

Až budete mít vše napečeno, pak důkladně vyčistěte i troubu, mikrovlnku či varnou desku. Na obložení kolem sporáku je opět výborným pomocníkem parní čistič, díky kterému se snadno smyje veškerá mastnota, která jde jinak špatně dolů.

Foto: archív firmy

Uklizeno! Jednou provždy..., Toni Hammersley, CPRESS 379 Kč

Důkladně vyčistěte i vše kolem dřezu, baterie a nezapomeňte ani na digestoř, ve které vyměňte filtr a dvířka kuchyně.

9. Dětský pokoj

Jako poslední si nechte na úklid dětský pokoj, zvlášť máte-li kreativní a nepořádné děti. Vzhledem k blížícím se Vánocům, a tedy novým hračkám, je dobré nechat děti vybrat hračky, se kterými si již nehrají, aby uvolnily prostor novým. Stejně tak je dobré protřídit všechny šuplíky, skříně, krabice či knihovnu.

Poradna: Jak se s dětmi dohodnout na uklízení pokoje

Děti

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám