Hlavní obsah

Největší slaměný betlém na světě je k vidění v Praze

– Praha
Novinky, Michaela Cmíralová

V podzemí kostela Sv. Františka z Assisi si můžete prohlédnout slaměné podobizny Marie, Josefa, Ježíška a dalších tradičních postav v nadživotní velikosti. Autor betlému Andrzej Wrzecionko se díky tomuto dílu zapsal i do Guinessovy knihy rekordů.

Největší slaměný betlém na světě je k vidění v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

Všechny postavy jsou vyrobeny ze slámy, která je omotána lněným provazcem a sešita k sobě. Korpus je ze dřeva a drátů. Obličeje jsou propracované do detailu.

V betlémě najdete jak svatou rodinu, tak pastýře, zvířata i Tři krále. Unikátní podívaná je doplněna i zvukovou kulisou.

V kostele Sv. Františka z Assisi betlém nevyrostl náhodně. Od tohoto italského světce totiž tradice vánočních betlémů pochází. Už v roce 1223 spolu se svými přáteli zinscenoval scénu Kristova narození v jeskyni ve středoitalské Umbrii a tak položil základ pro tuto dlouholetou tradici.

Betlém ze šustí a africký betlém

V Muzeu Karlova mostu, ve kterém se slaměný betlém nachází, najdete i další unikáty. Jako například nejrozsáhlejší betlém z kukuřičného šustí, který čítá sto osmnáct postav, představujících dobové řemeslníky pracující na stavbě Karlova mostu.

Za vidění stojí i takzvaný africký betlém, který je vyřezán z ebenového dřeva. Všechny postavičky jsou samozřejmě tmavé. Paradoxně až na třetího krále, který je vyřezaný ze slonové kosti a je tak jako jediný bílý.

Otevírací doba muzea je každý den od 10 do 18 hodin. Výjimkou je pouze Štědrý den, kdy má muzeum zavřeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám