Hlavní obsah

Největší poštovní uzel v Česku praská okolo Vánoc ve švech

Novinky, Michaela Cmíralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Největším přepravním uzlem České pošty v Malešicích projdou denně statisíce zásilek. Sváží se sem až čtyřicet pět procent objemu veškeré české pošty. Teď před Vánocemi tudy projde dvojnásobek zásilek oproti běžnému provozu, takže celá budova tak trochu připomíná Santovu továrnu na dárky.

Největší poštovní uzel v Česku praská okolo Vánoc ve švechVideo: Novinky

 
Článek

Česká pošta se na předvánoční období pečlivě připravuje. „Zaměstnanci jsou na to zvyklí a umí si poradit, přibíráme brigádníky, aby jim pomohli, máme 400 nových aut, takže rozvážíme novými auty. Plánujeme doručování o sobotách a o nedělích, takže vše je zajištěno,“ říká Marta Selicharová, tisková mluvčí České pošty.

I přesto se může se stát, že se doba doručování prodlouží. Záležet bude hlavně na počasí. „Jestli bude příští týden sněhová kalamita, tak samozřejmě musí zákazníci pochopit, že ne všechny zásilky dojdou včas, ale určitě je stihneme doručit do vánoc,“ uklidňuje zákazníky Selicharová.

Rozhodně ale nenechávejte nic na poslední chvíli. Česká pošta doporučuje svým klientům, aby zásilky objednávali z e-shopů a zasílali nejpozději čtrnáct dní před Vánocemi. „Opravdu nejzazším termínem je třináctého prosince. Záleží ale samozřejmě i na e-shopech, kdy zásilky vyexpedují, abychom je mohli doručit včas,“ pokračuje Selicharová.

Malešice aneb malá Santova továrna

Největší přepravní uzel v pražských Malešicích se během svátků stává továrnou na dárky, která snad nikdy nespí. Projdou tudy všechny dopisy, pohledy a balíky odeslané z Prahy a středních Čech nebo mířící do této lokality. V běžných dnech v roce odbaví zdejší třídírna v průměru 75 000 balíků. V předvánočním čase je to 140 tisíc a v době vánoční špičky je to až 170 tisíc balíků denně. Vysoká čísla se týkají také dopisů a pohledů, těch tu během prosince roztřídí 2,5 milionu denně.

Nejvíce balíků, které váží zhruba 15 kilogramů, si posílají firmy. Značná část zásilek přichází z internetových obchodů, ale ani kamenné obchody nejsou výjimkou. Posílané zboží je různorodé, lidé se obdarovávají pračkami, mobilními telefony, myčkami, najdou se tu i například autodíly, boty, všemožné hračky typu houpacího koně a dokonce menší nábytek.

Myslete na to, že ne všechno vám Česká pošta balíkem přepraví. „Určitě jsou zakázané následující obsahy zásilek - nemůžete posílat živá zvířata, výbušniny, tlakové lahve, žíraviny, pyrotechniku,“ varuje Selicharová.

Reklama

Výběr článků

Načítám