Hlavní obsah

Na návštěvě u Santy doma

Novinky, jky (Rovaniemi)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finské městečko Rovaniemi leží přímo u polárního kruhu. Zhruba 80 minut dlouhý let z hlavního města Helsinky čeká ty, kteří chtějí na vlastní oči spatřit domov Santy. A ač v našich zasněžených luzích a hájích vládne pevnou rukou Ježíšek, návštěvu Santova domova si užívají malé děti z celého světa. Co na tom, že to rodiče obvykle stojí nemalý peníz.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Projížďka na Santově spřežení je možná. Cenově je asi levnější pronajmout si kočár na Staroměstském náměstí.

Článek

Těžko říci, zda by finské Rovaniemi bylo ve světě tak známé, kdyby se nacházela Santa Claus Village jinde. Tento zábavní park nacházející se na samotném okraji města je známý po celé planetě tím, že právě odsud by měl každý rok vyrážet Santa Claus na saních tažených soby a rozdávat své dárky.

Mnozí rodiče z anglofonních a asijských zemí vyráží přímo do Santovy vesničky už jen proto, aby jejich potomek jednou usednul na klíně tlustého muže s bílým vousem v červeném hábitu.

Vánoční sezona byla zahájena, Santa opět otevřel svůj dům v rodném Laponsku

Vánoce

Celá vesnička je koncipovaná jako zábavní komplex, kde si vyjma samotné návštěvy Santa Clause můžete dopřát nějakou tu sladkou laskominu či něco teplého na zahřátí.

Obří obchod se suvenýry pak nenechává nikoho na podobách, že jen z dobré vůle provozovatelé celé vesničky rozhodně nežijí. Však i zážitky jako třeba jízda na sobím spřežení div, že se tu neplatí zlatem.

Pozdrav z nebes

To Santova pošta je úplnou klasikou a jednou z nejoblíbenějších zdejších atrakcí vůbec. Odeslat domů přání ze severního polárního kruhu chce nejeden návštěvník. A není tajemstvím, že právě na tuto poštu ročně i v době internetu stále ještě chodí kolem půl milionu dopisů ročně. Jméno adresáta asi jistě uhádnout dokážete.

Ve Skotsku otevřou první Santovu poštu

Vánoce

A když budete mít trochu štěstí, může se v zimním období nad Santovou vesnicí ve večerních hodinách rozjet to nejkouzelnější představení. V okolí Rovaniemi bývají během jasných nocí skutečně působivé polární záře.

„Sluneční vítr” setkávající se s magnetickým polem Země vytváří na obloze rychle pohybující se mračna nejrůznějších barev, na která budete vzpomínat ještě dlouho po návratu domů. A zřejmě ještě výrazně více než na celou Santovu vesničku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám