Hlavní obsah

Na co si dát pozor při výběru vánočního kapra

Novinky, Andrea Zunová

Pokud jste milovníky klasické štědrovečerní večeře, při které by neměl chybět řízek z kapra, je nejvyšší čas si nějakého šupináče pořídit. Při nákupu vánočního kapra je pak dobré držet se několika základních doporučení.

Foto: Marián Peiger , ČTK

Prodej vánočních kaprů. Ilustrační foto

Článek

Podle obchodního náměstka Rybníkářství Pohořelice a.s. Pavla Míška je nejlepší nakupovat kapry přímo od chovatele - např. na sádkách. Pokud tato možnost není, pak je nejlepší zvolit si prodejce, který má stánek řádně označený s uvedením původu prodávaných kaprů.

V kádích by měl mít prodejce čistou vodu, aby zákazník na ryby dobře viděl. Pak totiž může pohledem zkontrolovat, zda nejsou poškozené, dotlučené či jinak poraněné, nebo dokonce přidušené, tedy neplavou na boku či břichem vzhůru.

Při výběru velikosti kapra se rozhodujeme podle potřeby rodiny a také podle toho, jestli budeme vařit vánoční polévku. Pokud je rodina menší, pak i kapřík může být menší, ale zřejmě nebude mít  produkty do polévky – tedy jikry nebo mlíčí. Mlíčák dospívá do pohlavní zralosti ve třech letech, zatím co jikernačka zpravidla ve čtyřech. Proto při výběru kaprů při přípravě polévky zohledňujeme kapry větší - tedy nad 2,5 kg a více, nejčastěji jsou označeni jako kapr výběr. Téměř s jistotou tak budeme mít dost suroviny na rybí polévku.

Nejvhodnější je nechat si kapra usmrtit na místě přímo od prodejce
Usmrceného kapra nejprve vykucháme a poté uložíme do lednice. Porcujeme jej teprve před samotnou kuchyňskou přípravou
Pokud nemáte rádi rybí kůži, kupte si lysého kapra a kůži stáhněte, u šupináče stačí oškrábat šupiny, kůže je tenčí a není třeba ji odstraňovat

Pro inspiraci pro přípravu vánočního menu, je možné navštívit webové stránky www.rybadomaci.cz, kde je mj. řada zajímavých receptů na přípravu kapra.

Reklama

Související témata:

Související články

Předpověď na Vánoce se rýsuje: Obleva a déšť

Několik dní před Vánocemi sice leží na většině území Česka sníh a silně mrzne, do Štědrého dne ale v nižších polohách bílá pokrývka pravděpodobně nevydrží. Od...

Výběr článků

Načítám