Hlavní obsah

Na bronzovou neděli praskaly obchody ve švech

Obchodníci si během bronzové neděle a vlastně celého druhého adventního víkendu přišli na své. Prodejny po celém Česku praskaly ve švech už od sobotního rána. Největší zájem měli lidé nejen o tradiční vánoční dárky, jako jsou hračky nebo elektronika, ale třeba i o vybavení kuchyní.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nákupy na bronzovou neděli. Snímek je z pražského nákupního centra Chodov.

Článek

„Je to fenomén, lidi se nechají inspirovat všemi těmi televizními pořady a chtějí to zkusit, chtějí vařit v takové televizní kuchyni. Prodávají se sporáky i myčky, chytré hrnce a trouby, sady nádobí i exotické kuchařky,“ řekl Právu Vladimír Korejs z OK elektro.

„Nejvíc jdou teď na odbyt indukční desky. Plno lidí přijde a požadují přesně takovou, jakou má doma Zdeněk Pohlreich. V tom mají jasno, ale když se zeptáme na zásuvky a kolik jim unesou pojistky, většinou nevědí,“ postěžoval si jeho kolega v Globusu v Pardubicích.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V hypermarketu Globus a obchodním G centru v Českých Budějovicích měli kupující zájem především o hračky a elektroniku. „Dnes hlídá babička. Vyrazili jsme bez dětí. Jejich přání známe, a tak teď jdeme vybírat. Mladší Žofinka si přeje nějakého hýbajícího se obřího pavouka a starší Michal pořád vypráví o tabletu. Doufám, že to za dnešek zvládneme včetně dárků pro dědu a babičku,“ svěřil se Právu mladý manželský pár z Netolic.

Sychravý předvánoční víkend vyhnal do nákupních center tisíce lidí také v Ústeckém kraji. Lidé nakupovali kdeco, podle obleženosti obchodů zejména elektroniku, drogerii, oblečení a samozřejmě hračky. Například v obchodním centru Forum v Ústí nad Labem korzovaly davy zákazníků po celý den. „Zájem o zboží a samotné tržby v těchto dnech se vůbec nedají srovnávat s běžným prodejem během roku,“ řekla Právu prodavačka obsluhující v jednom z mnoha obchůdků se značkovým zbožím.

Prodeje rostou o desítky procent

Živo bylo o víkendu i v obchodním centru Haná na okraji Olomouce. „Jezdím sem tradičně počátkem každého měsíce na větší nákup, ale tentokrát je pochopitelně větší než jindy. Koupil jsem už i pivo a víno na vánoční svátky i nějaké laskominy, jako jsou brambůrky, tyčinky či oplatky,“ svěřil se Právu v neděli čtyřicetiletý Jaromír z Olomouce.

Provozovatelé obchodů si libují, že jim prodeje rostou o desítky procent. „Druhý adventní víkend přinesl ve všech našich prodejnách zvýšený zájem zákazníků. Tržby se proti prvnímu adventnímu víkendu zvýšily o desítky procent. Hitem byly tablety a malé kuchyňské spotřebiče,“ uvedl pro Právo Petr Jiras z Electro Worldu.

Hypermarkety Globus zaznamenaly o víkendu o několik procent vyšší tržby než loni. „Připisujeme to také počasí, kdy oproti loňskému roku je výrazně příznivější, proto zákazníci nemají problém na nákupy dojet. Předpokládáme ale, že pravý vánoční boom začne až v druhé polovině prosince s blížícími se vánočními svátky,“ uvedla mluvčí Pavla Hobíková.

Obrat IKEA se ve srovnání s loňským druhým adventním víkendem zvýšil o deset procent. „Oproti minulému víkendu se proměnil obsah nákupních košíků. Zákazníci nyní nejvíce kupují skleničky, talíře, vykrajovátka na cukroví a další potřeby pro stolování a pečení, pokračuje vysoký zájem o nábytek do obývacích pokojů a kuchyní,“ uvedl mluvčí IKEA Tomáš Kubík.

Reklama

Výběr článků

Načítám