Hlavní obsah

Města kvůli krizi omezují novoroční oslavy

Nedostatek peněz způsobený současnou hospodářskou krizí se na novoročních oslavách ve městech příliš neprojeví. Většina z měst totiž žádné akce nebo ohňostroje už řadu let nedělá. Z měst, která oslavy pořádají, pak některá snížila rozpočty či ubrala množství akcí.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

Oslavy nepořádají v Ústí nad Labem, Děčíně a Litoměřicích. Města pouze nechala nainstalovat vánoční výzdobu, někde chystají akce ještě před Vánocemi. Například v Litoměřicích podle místostarosty Jaroslava Tvrdíka připravili program, během kterého se třeba z věže na náměstí budou snášet andělé. Celá akce stojí kolem 100 000 korun, podobně jako loňský program.

Novoroční oslavy a ohňostroj jako v jednom z mála měst v kraji plánují v Mostě s tím, že náklady jsou srovnatelné s minulými lety. Podle mluvčí radnice Aleny Sedláčkové bude celý program a ohňostroj stát 250 000 korun.

Strakonice budou mít ohňostroj

Ani ve Strakonicích se tradice nechtějí vzdát. "Strakonice plánují pouze tradiční novoroční ohňostroj, jehož oblíbenost mezi občany každoročně stoupá," uvedla mluvčí radnice Marie Kotlíková. Podobně jako v předchozích letech bude městskou pokladnu stát 100 000 korun. Dalších asi 30 000 půjde na kulturní program s šermíři a dalšími umělci.

Jen tisíce korun vynaloží na akce spojené s oslavami konce letošního roku prachatická radnice. Na Silvestra ale opět nebude chybět půlnoční ani dětský ohňostroj. Zdatnější obyvatelé města se pak 1. ledna mohou vydat na tradiční novoroční výstup na Libín, řekla vedoucí odboru kultury radnice Růžena Štemberková.

Českokrumlovské náměstí Svornosti se 31. prosince promění ve velký taneční parket v duchu oldies hitů, kde se mohou obyvatelé a návštěvníci města protančit až do nového roku. Vrcholem oslav bude ohňostroj. Náklady na silvestrovskou zábavu na náměstí se pohybují do 50 000 korun, uvedla mluvčí radnice Jitka Augustinová.

 V Českých Budějovicích vítězí advent

České Budějovice, Písek a Tábor letos od novoročních oslav zcela ustoupily a pozornost soustřeďují na dobu adventu. České Budějovice žijí heslem, že krize nesmí vzít lidem hlavně Vánoce. "Na oslavy konce roku dopadla krize mocnou pěstí, takže žádný program nechystáme," řekla mluvčí magistrátu Jitka Welzlová.

Podobně k vítání roku 2010 přistoupil Tábor. "Oslavy konce roku nebudou i vzhledem ke krizi. Máme ale bohatý vánoční program, na kterém nebude chybět například koncert Pavla Šporcla nebo Evy Pilarové," uvedla vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu táborské radnice Lenka Horejsková.

Ohňostroj budou muset oželet také lidé, kteří stráví Silvestra v Písku. O to víc se radnice soustředí na adventní program, na který město vyhlásilo grant 200 000 korun, řekla vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu písecké radnice Ludmila Koštová. Lidé se mohou těšit na řemeslné trhy, živý betlém a na Mikuláše s jeho družinou, kterého na písecké náměstí přiveze kočár tažený čtyřspřežím běloušů.

 V Pardubickém kraji stejně jako loni

 Hospodářská krize a menší příjmy městských rozpočtů se letošních oslav konce roku pořádaných radnicemi v Pardubickém kraji výrazně nedotknou. Města, pokud je pořádají, na ně většinou plánují přibližně stejné částky jako vloni.

Chrudim tradiční pyrotechnickou podívanou neomezí, zredukuje ale další program. "Do oslav investujeme 70 000 korun. Ohňostroj doprovodí hudba, další doprovodné akce z úsporných důvodů neplánujeme," sdělila mluvčí města Sylva Drašnarová.

Šetřit chce radnice Hlinska na Chrudimsku. Plánuje na Nový rok slavnostní setkání v městském skanzenu, Betlém se slavnostními fanfárami, vystoupením folklorního souboru Vysočánek a ohňostrojem. "Novoroční program je stejný jako v loňském roce, avšak finanční krize a škrty v rozpočtu udělaly své, tudíž jsme byli nuceni snížit náklady na ohňostroj a hradit celý program z vlastních zdrojů," sdělila Kateřina Dibelková z Městského kulturního klubu Hlinečan. Celkové náklady na novoroční oslavy dosáhnou 35 000 korun.

Ohňostroje

Česká Třebová chystá silvestrovskou akci Vítání nového roku ve stejném rozsahu jako v předchozích letech. Novoroční ohňostroj bude stát 50 000 korun. Moravská Třebová na pyrotechniku vynaloží o 10 000 korun méně než její česká jmenovkyně.

Slevovat nebude ani Přelouč. "Letos stejně jako v minulých letech bude Nový rok přivítán o silvestrovské půlnoci ohňostrojem na Masarykově náměstí za 30 000 Kč, což je stejná cena jako každý rok," uvedl místostarosta Ivan Moravec. Svitavy slibují díky úsporám v jiných položkách oslav ohňostroj dokonce velkolepější, v minulosti stával kolem 50 000 korun. Holice na Pardubicku plánují za podvečerní novoroční setkání občanů se zdravicí starosty, ohňostrojem a kulturním programem vydat stejně jako vloni 40 000 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám