Hlavní obsah

Letos poprvé od roku 1949 stráví královna Alžběta II. Vánoce bez dětí. Zůstane v izolaci

Novinky, das

Britská královna Alžběta II. (94) a princ Philip (99) stráví letošní Vánoce v izolaci na zámku Windsor. Oproti předchozím rokům tak svátky nestráví s širokou rodinou v Sandringhamu v Norfolku, ale jen se svými zaměstnanci, se kterými se již od října kvůli covidu zavřeli na zámku.

Foto: Profimedia.cz

Královna Alžběta s princem Philipem

Článek

Královský pár nehodlá reagovat ani na rozvolnění opatření, které britská vláda plánuje ještě před Vánoci. Znamená to tedy, že letošní Vánoce stráví královna s princem bez svých dětí, což se naposledy stalo v roce 1949, kdy tehdy ještě princezna Alžběta strávila tento čas se svým mužem na Maltě, kde byl Philip ve službě, zatímco tehdy roční Charles zůstal v péči královny.

Princ Charles s Camillou plánují Vánoce strávit v Highgrove v Gloucestershiru, nicméně pokud to jen trochu půjde, rádi by během svátků navštívili královnu ve Windsoru. Camilla přitom plánuje strávit i nějaký čas se svou rodinou.

Princ William s vévodkyní Kate pravděpodobně stráví Vánoce buď v Anmer Hallu v Norfolku, nebo v domě rodičů Kate v Berkshire.

Královna se letos na Štědrý den ani nezúčastní tradiční bohoslužby. Je to čistě z preventivních důvodů, aby se zabránilo většímu shromáždění lidí.

Jaké byly Vánoce princezny Alžběty v roce 1949

Princ Philip byl v roce 1949 jmenován nadporučíkem na torpédoborci třídy C královského námořnictva, jehož zázemí bylo na Maltě. Král Jiří VI. tehdy Alžbětě navrhl, aby na své druhé výročí svatby, připadající na 20. listopad, odletěla za svým mužem a zůstala s ním nějaký čas na ostrově.

Královna si na vakcínu počká. Británie nebude při distribuci dělat žádné výjimky

Koktejl

Alžběta tenkrát poprvé okusila, jaké to je žít běžný život. Poprvé dostala hotovost, se kterou platila, navštěvovala obyčejný kadeřnický salon.

„Byly to kouzelné dny nekonečných pikniků, opalování a vodního lyžování,” svěřila se kdysi v rozhovoru lady Pamela (86 let), dcera hraběte Mountbattena z Barmy, posledního místokrále Indie, který byl bratrancem Philipa.

Alžběta si Maltu zamilovala. Cítila se zde svobodně. Mohla chodit nakupovat, procházet se po městě a vést zcela normální život.

„Bylo to jediné místo, kde mohla žít život manželky námořního důstojníka stejně jako všechny ostatní manželky,” dodala lady Pamela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám