Hlavní obsah

Lesníci brání stromky proti krádežím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lesníci mají v předvánočním čase pohotovost. Snaží se různými způsoby zabránit krádežím stromků z lesů a školek. Stromky více hlídají, ořezávají, nebo stříkají speciálním přípravkem, po němž stromeček v teple domova začne velmi nepříjemně zapáchat, řekl ředitel společnosti Roman Šimek.

Foto: Profimedia.cz

Lesníci chtějí před Vánocemi zamezit krádežím stromků.

Článek

Lesy města Olomouc se dokonce rozhodly, že v jedné lokalitě v prosinci omezí vstup do lesa pouze na značené turistické stezky. Po obdobných preventivních opatřeních sahají i Lesy ČR. "Letos jsme už zaznamenali první vyřezané jedličky. V minulosti jsme ale měli jen ojedinělé případy, velké výřezy se nám zatím vyhnuly," uvedl ředitel společnosti Lesy města Olomouc Roman Šimek.

Od 3. prosince vydala společnost zákaz vstupu do lesa v oblasti Rampachu u Litovle. Platí do Štědrého dne. "Snažíme se také, aby se lesníci více v lesích pohybovali. Některé pěkné a dobře přístupné stromky ořezáváme. Tím snížíme jejich estetickou hodnotu, aby zloděje nelákaly. Na některých místech využíváme i speciální postřik," doplnil Šimek.

Znehodnocený porost 

Zloději podle něj způsobí nejen škodu, která tkví v hodnotě uřezaného stromku. Znehodnocují také lesní porost, což lze finančně vyčíslit jen stěží. "Lidé by si měli uvědomit, že krást se nemá. My navíc nabízíme stromky za velmi příznivé ceny, takže jsou dostupné i sociálně slabším lidem," uvedl Šimek. Lesy města Olomouce připraví na předvánoční trh stejně jako v minulých letech zhruba 1000 stromků. Smrky budou prodávat za 200 korun a borovice za 250 korun.

Obdobná preventivní opatření dělají i lesníci Lesů ČR v kraji. "V minulosti jsme zaznamenali i větší krádeže, ale podařilo se je vyřešit. Lidem se to nevyplatí, mohou dostat pokutu až 15 000 korun plus náhradu škody," řekl ředitel krajského ředitelství Lesů ČR v Šumperku Pavel Indra.

Doplnil, že předvánoční trh si žádá především stromečky z plantáží, které Lesy ČR v Olomouckém kraji nemají. "Průřezy v lesích jsou minimální, stromečky budeme dodávat spíše ve venkovských oblastech. Poptávka se ale snižuje," uvedl Indra. Zda společnost omezí vstup do některých lesů, se bude projednávat v příštích dnech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám