Hlavní obsah
Horké nápoje zahřejí. Foto: Profimedia.cz

Koktejly a horké nápoje do sychravého počasí

Trápí vás zimní chmury, nebo jen po celodenním shonu potřebujete na pár minut vypnout a odpočinout si? Prohřejte organismus a vychutnejte si ten pohodový sváteční okamžik s lahodnými a přitom nevšedními horkými nápoji.

Horké nápoje zahřejí. Foto: Profimedia.cz
Koktejly a horké nápoje do sychravého počasí

Štrúdl punč

Foto: R. Jelínek

Suroviny: 4cl Hruškovice Williams R. Jelínek, hruškový nebo jablečný džus, cukr, koření na svařené víno, skořice
Postup: Všechny ingredience dejte do kastrůlku a na mírném ohni ohřívejte cca 15 minut

 Mandarinkový punč

Foto: Albert

Suroviny: 4 mandarinky na vaření, 4 mandarinky na odšťavení, 3 lusky skořice celé, 1 lžička celého hřebíčku, 4 celé badyány, 1 lžička mletého zázvoru, 200 ml jablečného sirupu, 3 lžíce třtinového cukru, 200 ml rumu
Postup: Mandarinky odšťavněte nebo z nich ručně vymačkejte šťávu. Slijte do hrnce a vsypte nadrobno nakrájené zbylé mandarinky. Přidejte skořici, hřebíček, badyán a mletý zázvor. Přilijte jablečný džus, rum a oslaďte. Přiveďte k varu a krátce povařte. Základ na mandarinkový punč přeceďte do lahvičky a vložte do setu. Při podávání pouze zalijte sirup vroucí vodou a dozdobte kořením a měsíčkem mandarinky.

Malinový punč 

Foto: Recepty s chutí

Suroviny: 150 g mražených malin, šťáva z jednoho citronu, 3 sáčky malinového čaje, třtinový cukr (dle chuti), badyán, skořice, hřebíček, rum, bílé nebo červené víno
Postup: Do vroucí vody vhoďte sáčky s čajem, přidejte citronovou šťávu, cukr a koření. Ztlumte plamen a do hrnce vlijte rum a červené nebo bílé víno. Nakonec ke směsi přidejte mražené maliny a punč prohřejte. Horký punč nalijte do vyhřátých sklenic a podávejte.

Horký sekt

Foto: archív firmy

Suroviny: 1x Rotkäppchen Sec, 4 hvězdy badyánu, 2 lusky kardamomu, 6 ks hřebíčku, 5 kousků celé skořice, 5-10 kuliček pepře, 1 bio pomeranč, 2 polévkové lžíce cukru, 100 ml hroznové šťávy
Postup: Omyjte pomeranč a pomocí škrabky odstraňte kůru tak, aby zůstala bílá vnitřní část na pomeranči. Na tento recept využijeme pouze kůru, proto samotný pomeranč využijte třeba jako zdravou svačinku. Vložte pomerančovou kůru do hrnce a přidejte všechno ostatní koření a přísady s výjimkou cukru a hroznové šťávy poté zalijte sektem. Pomalu zahřejte na 75-80°C a nechte prohřívat, po 10 minutách přimíchejte cukr, hroznovou šťávu a prohřívejte dalších 5 minut.

Horký exotický oříšek

Foto: Jacobs

Suroviny: na 1 porci: 250 ml plnotučného mléka, špetka nastrouhaného muškátového oříšku, špetka mleté skořice, 3 hřebíčky, 2 hvězdičky badyánu, 3 lžičky rozpustné kávy Jacobs s příchutí lískového oříšku, třtinový cukr, hoblinky z 1 čtverečku mléčné čokolády
Postup: V kastrůlku ohřejte 250 ml plnotučného mléka spolu s kořením. Jakmile ucítíte, že se začíná uvolňovat vůně koření, přidejte dvě lžičky kávy. Až se káva v mléce rozpustí, můžete přestat směs ohřívat. Vše naservírujte do hrníčku, oslaďte dle chuti a navrch dozdobte hvězdičkou badyánu s nastrouhanými kousky čokolády.

 Svařené víno

Foto: Catler

Suroviny: 1 litr kvalitního červeného vína, kůra z 1 pomeranče, citrónová tráva pomačkaná plochou stranou nože a nakrájená na kousky, 1 lžička tmavého cukru, 5 ks zázvoru naloženého v cukru, 2 lžičky sirupu z naloženého zázvoruDo čajového sítka: 10 semínek kardamomu, 5 hřebíčků, 2 ks badyánu, 2 celé skořice

Do čajového sítka: 10 semínek kardamomu, 5 hřebíčků, 2 ks badyánu, 2 celé skořice

Postup: Do konvice vložte pomerančovou kůru, citronovou trávu, cukr, zázvor a sirup, zalijte 1 litrem červeného vína. Následně vložte do konvice sítko s kořením. A na mírném ohni zahřívejte 30 minut.

 Hot coco bay

Foto: Captain Morgan

Suroviny: 50 ml Captain Morgan Original Spiced Gold, 50 ml likéru Baileys či vaječného likéru, 100 ml horké čokolády, 1 vanilkový lusk, šlehačka
Postup: Na slabém plameni nechte ohřát čokoládu a dochuťte ji semínky z vanilkového lusku. Připravte si vysoký hrnek a nalijte do něj vaječný likér a rum. Přidejte čokoládu, dozdobit můžete také šlehačkou. Drink lze dochutit i skořicí nebo strouhanou čokoládou.

 Italská klasika po česku

Foto: Božkov

Suroviny: Vaječný likér, Božkov mandlový, šlehačka
Postup: Smíchejte vaječný likér s mandlovým a dobře prohřejte. Ozdobte šlehačkou a servírujte.

Sharp Voice 

Foto: Mattoni

Suroviny: 2 cl liči sirupu, 2 cl čerstvé citrónové šťávy, 2 cl džusu Granini černý rybíz, 10 cl perlivé Mattoni, chilli paprička k promíchání a na ozdobu

Postup: Smícháme všechny ovocné složky, dolijeme perlivou minerální vodou a dozdobíme chilli papričkou.

 Perníkový koktejl

Foto: Mattoni

Suroviny: čerstvě namixovaná jablka, med, perníkové koření, skořice, citrónová šťáva, perlivá Mattoni

Čerstvě rozmixovaná jablka smícháme se lžící medu, trochou perníkového koření a skořice, přidáme citronovou šťávu a dolijeme perlivou vodou.

Pivní punč

Foto: Litovel

Suroviny: 1 litr Litovel Červený pomeranč, 0,5 litru pomerančové šťávy (pomerančový nektar 50%), 0,25 litru silného extraktu čaje jablko–skořice, 0,25 litr likéru Griotka, 0,1 litru tuzemáku, 1 lžičku koření na punč, pomeranč, koktejlovou třešeň na ozdobu
Postup: Vše smícháme a zahřejeme (maximálně do teploty 60 °C), podle chuti ještě můžeme ozdobit vanilkovým cukrem a medem. Poté podáváme v nižších sklenicích, na jejich ozdobu můžeme použít kousek pomeranče a koktejlovou třešeň.
yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků