Hlavní obsah

Každý Čech koupí v průměru 16 vánočních dárků, inspiraci hledá i na internetu

Novinky, bab

I letos budou Češi vánočními dárky obdarovávat především své nejbližší příbuzné. V průměru se každý Čech chystá koupit 16 vánočních dárků. Inspiraci pro jejich výběr pak mnoho lidí hledá na internetu, případně se řídí přáním obdarovaného. Přesto téměř dvě třetiny lidí vybírají dárky při spontánním nákupu. Výsledky přinesl průzkum GE Money Bank.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Češi budou stejně jako loni dávat dárky v průměru sedmi lidem. Nejčastěji svým blízkým příbuzným. Více než čtvrtina pak dá dárek i svým přátelům a sedm procent lidí i kolegům v zaměstnání,“ uvedla Milada Franek z GE Money Bank.

„Ve více než 85 procentech případů mají u Čechů přednost dárky věcné, každý osmý dárek jsou peníze a dvě procenta vánočních dárků tvoří vouchery,“ doplnila Franek.

Spontánní nákupy či inspirace na internetu

Více než dvě pětiny respondentů dárky vybírají osobně. Téměř 17 procent lidí uvedlo, že o vánočních dárcích se společně radí celá rodina a v téměř devíti procentech případů pak nákupy zařizuje jeden člen rodiny za všechny. Zbývající třetina dotázaných pak kombinuje jednotlivé možnosti.

Inspiraci při výběru dárků hledají dvě třetiny z nás nejčastěji na internetu. Téměř stejný počet lidí vybírá dárky na základě přání obdarovaného nebo se nechá ovlivnit spontánním nápadem v obchodě.

Necelá pětina lidí se o radu, co koupit, obrací na své přátele nebo se inspiruje nabídkou letáků z poštovní schránky. Pouze každý desátý Čech hledá nápady v časopisech.

Cena jednoho koupeného dárku je podle průzkumu srovnatelná s loňským rokem. Téměř dvě pětiny Čechů nakoupí dárky v průměru maximálně do 500 korun za kus. Dalších 55 procent pak vydá za každý dárek částku mezi 500 až 2000 korunami. Zbylých pět procent lidí pořídí dárek průměrně za více než 2000 korun.

Dárky lidé vrací minimálně

Podle průzkumu dostává více než devět z deseti Čechů dárky, které je potěší. Pouze sedm procent lidí z dárků radost nemá. Pouhá tři procenta lidí vánoční dárky vůbec nedostávají.

Spokojenost z toho, co lidé dostanou, se odráží i na počtu vrácených dárků. Občas vrátí dárek jen čtyři ze stovky Čechů, dalších osm procent to jednou vyzkoušelo, ale drtivá většina (88 procent) se o vrácení vánočních dárků nikdy nepokusila.

Češi mají rádi překvapení

Každý člověk má svoji skrýš, kam připravené dárky schovává, ale ani to občas nestačí. Většina Čechů (56 procent) se však do hledání toho, co dostanou, nepouští. Více než 30 procent lidí přiznalo, že hledali vánoční dárky, pouze když byli dětmi.

Ovšem zhruba každý desátý se přiznal k tomu, že po dárcích občas pátrá i v dospělosti, tři lidé ze sta tak činí pravidelně každé Vánoce.

Průzkum také ukázal, že 55 procent lidí se nechá rádo překvapit, pětina Čechů je ráda, že dostane dárky, které si přeje. Čtvrtině z nich je pak naprosto jedno, čím je okolí obdaruje.

Anketa

Kolik plánujete letos koupit vánočních dárků?
1 až 4
16,2 %
5 až 9
19,8 %
10 až 14
15,7 %
15 až 19
5,1 %
Více než 20
28,7 %
Žádný
14,5 %
Celkem hlasovalo 414 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám