Hlavní obsah

Tradiční Kateřinské taneční zábavy

Každým rokem kolem svátku svaté Kateřiny, který připadá na 25. listopadu, se po celé naší republice konají tradiční zábavy a tancovačky. Lidé se tak loučí s časem veselí, než nastane postní adventní období.

Foto: Profimedia.cz

Tradiční zábavy a tancovačky

Článek

Správně by tyto zábavy měly pořádat ženy, které by pak měly mít i právo při volbě tanečníků. Kromě tance nesmí na těchto zábavách chybět dostatek jídla a pití.

Svatá Kateřina žila na přelomu 3. a 4. století v Egyptě, který byl v té době součástí Římské říše. Na rozdíl od císaře vyznávala křesťanskou víru a snažila se, aby i císař začal věřit v jednoho Boha, což se jí ale nepodařilo. Císař ji uvrhl do vězení, ale i odtamtud své učení šířila dál.

Vyrobte si adventní věnce z vánoční hvězdy

Vánoce

Vzhledem k tomu, že byla krásná, moudrá a vládla slovu, získala pro křesťanskou víru i většinu učenců, za což byli nakonec všichni potrestáni, Kateřina mučena a nakonec jí byla sťata hlava.

Křesťanství to přesto velmi pomohlo, jelikož od té doby začalo být vnímáno rovnoprávně s jinými náboženstvími a Kateřina se stala svatou mučednicí. Její mrtvé tělo pak bylo uloženo do kláštera na hoře Sinaj.

Dnes je Kateřina patronkou všech učenců a studentů, ale také řemeslníků - kolářů, knihtiskařů a přadlen.

Vánoční perníčky: recepty na tradiční, hned měkké a bílkovou polevu

Vánoce

Reklama

Související témata:
Svátek svaté Kateřiny

Výběr článků

Načítám