Hlavní obsah

Kapři na štědrovečerním stole nepodraží. A jestli, tak jen o trochu

Praha

Ceny vánočních kaprů zůstanou letos stejné jako loni, nebo jen mírně vzrostou. Přestože rybářům v posledním roce poměrně výrazně vzrostly ceny vstupů, zejména konkurence na trhu jim nedovolí výrazně zdražit. V Česku se v těchto dnech již tradičně naplno rozjíždějí výlovy rybníků, z nichž poputují ryby na vánoční trh.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Asi nejlevnější vánoční kapry na jihu Čech, v nejvýznamnější rybníkářské oblasti v zemi, bude prodávat Rybářství Nové Hrady. Na sádkách zákazníci za kilogram výběrového kapra zaplatí 65 korun. Kapra první třídy dodávají prodejcům za 55 korun. Podle ředitele Lubomíra Zvonaře drží ceny už 15 let stejné.

Naopak za zřejmě nejvyšší cenu na jihu Čech zákazníci koupí třeboňské kapry. Rybářství doporučuje stánkařům konečnou cenu u výběrové kvality 85 až 89 korun za kilogram, u prvotřídních kaprů 75 až 79 korun.

Blatenská ryba a Rybářství Kardašova Řečice nabídnou kilogram kapra za 80 a 70 korun. Obě společnosti zdražily o dvě koruny na kilogramu, a to kvůli vyšším cenám krmiv, které meziročně stouply až o 70 procent.

Podle Romana Osičky z Rybníkářství Pohořelice, které je nejvýznamnějším producentem sladkovodních ryb na Moravě, bude cena za kilogram kapra první třídy 75 až 83 korun. Také Rybářství Hodonín, které obhospodařuje asi stovku rybníků, bude prodávat kapra od 73 korun za kilogram výše.

Konzumace ryb vázne

Češi v celkové konzumaci ryb stále výrazně zaostávají za světem. Ve srovnání s průměrem Evropské unie, který je 11 kilogramů ročně, spořádají zhruba poloviční množství, na celosvětový průměr 16 kilogramů ztrácejí ještě výrazněji. Podle odborníků na lidskou výživu je přitom optimum spotřeby ryb kolem 17 kilogramů na osobu a rok.

Přes staletou tradici českého rybníkářství a rybářství dávají Češi před rybami z tuzemských chovů přednost rybám mořským, kterých ročně zkonzumují v průměru zhruba čtyři kilogramy. Nejčastěji jsou v jídelníčku obyvatel Česka zastoupeny ryby mražené, jejichž prodej totiž není vázán na speciální vybavení a lze je zařadit do sortimentu menších prodejen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám