Hlavní obsah

Jaký mobil vybrat pod stromeček

Právo, Martin Procházka

Mobilní telefony se staly nedílnou součástí našeho života. Není tak divu, že i letos budou stejně jako v předchozích letech patřit mezi nejočekávanější dárky pod vánočním stromečkem. Proti minulým letům šel vývoj opět kupředu, a tak letos již téměř neseženete telefon bez dotykového displeje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ruku v ruce s velkými displeji jde také velmi rychlý nástup chytrých telefonů s operačním systémem, které jsou nyní na trhu nejžádanější.

Pro jejich rozšíření hovoří mimo jiné i stále klesající cena, kdy základní telefon pro děti můžete pořídit už od pár tisíc korun. Solidní přístroj, který zvládne všechny důležité funkce, seženete již kolem pěti tisíc. Cena špičkových přístrojů ovšem může podle stupně výbavy dosáhnout až 20 tisíc korun.

Chytré telefony mají silné, ale i slabé stránky 

Výhody dotykových telefonů jsou nesporné – kromě volání či posílání zpráv můžete na velkém displeji sledovat internetové stránky, podle velikosti obrazovky i více či méně pohodlně číst knihy, sledovat sociální sítě, videa, používat telefon jako navigaci a mnohé další.

Daní je ovšem v drtivé většině případů mizerná životnost baterie. Na týden bez nabíjení jako u starých mobilů můžete zapomenout, mnohé nové přístroje nevydrží při intenzívnějším používání nabité ani jeden pracovní den.

Je třeba také počítat s tím, že pro plnohodnotné používání chytrého telefonu si budete muset pořídit datový tarif operátora, a za to většinou zaplatíte pár stokorun měsíčně navíc.

Fotografování mobilem je dnes už rovněž samozřejmostí a výrobci začali vnitřní fotoaparáty v mobilech vylepšovat jak z hlediska softwaru, tak hardwaru, takže lepší mobily už pořizují obrázky jako levné kompaktní fotoaparáty.

Pokud ale hodláte s mobilem hodně fotit, je lepší rovnou investovat navíc několik stokorun do paměťové karty, protože vnitřní paměť telefonu se při intenzivnějším používání foťáku, a hlavně třeba při nahrávání videí ve Full HD rozlišení, velmi rychle zaplní.

Dotované přístroje minulostí 

Co se letos změnilo u mobilních operátorů? S tím, jak začali nabízet neomezené tarify za výrazně nižší cenu než ještě počátkem tohoto roku, také postupně přestali nabízet dotované telefony. Praxe, kdy klient u operátora mohl typicky jednou za dva roky koupit podle výše tarifu telefon zlevněný až o několik tisíc, tak skončila.

Nyní operátoři nabízejí telefony většinou za cenu obvyklou na trhu, přístroj si ale můžete pořídit na splátky. Slevu proti běžné ceně v prodejně operátora můžete získat, pokud si telefon objednáte v e-shopu operátora.

Pozor na typ SIM 

Pokud bude telefon pod stromečkem překvapením, doporučujeme předem ověřit, jaký typ SIM karty nový přístroj podporuje. Zabráníte tím zklamání obdarovaného, který si bude telefon chtít hned vyzkoušet, ovšem jeho SIM karta do přístroje nepůjde vložit.

Stále více mobilů totiž používá menší SIM kartu, takzvanou microSIM, iPhone potom nanoSIM. Standardní SIM do těchto přístrojů nelze vložit, protože je příliš velká. Standardní SIM je třeba zmenšit, což bez problémů provedou v prodejnách operátorů, lze to ale provést i doma.

Do pěti tisíc: za málo peněz dost muziky 

Čínský Huawei Ascend Y300 se dá sehnat za cenu kolem 3500 Kč. Má čtyřpalcový displej s rozlišením 840 x 480 bodů.

Foto: archiv výrobce

Huawei Ascend Y300

Vnitřní paměť o spíše menší kapacitě 4 GB lze rozšířit kartami MicroSDHC. Přístroj má dvoujádrový procesor a 512MB operační paměti, 5megapixelový fotoaparát s bleskem.

LG Optimus L5 II má podobně jako Huawei 4palcový displej se stejným rozlišením. Má jednojádrový procesor a 512 MB operační paměti. Fotoaparát pořizuje záběry s rozlišením 5 megapixelů. Cena tohoto přístroje se pohybuje kolem 3800 Kč.

Foto: archiv výrobce

LG Optimus L5 II

Těsně nad hranicí tří tisíc korun se pohybuje Samsung Galaxy Young. Ten může zaujmout třeba ty, kteří chtějí kompaktní přístroj, protože úhlopříčka jeho displeje má na dnešní dobu „pouhých“ 3,27 palce. Obrazovka má rozlišení 480 x 320 bodů. Vnitřní paměť 4 GB lze rozšířit kartou microSDHC. Telefon pracuje s operačním systémem Android 4.1.

Foto: archiv výrobce

Samsung Galaxy Young

Hvězdou mezi telefony v této cenové kategorii je Motorola Moto G, kterou ovšem u nás nekoupíte. Pokud ji ale objednáte například na Amazonu v Německu, vyjde i s poštovným ve verzi s 8GB úložištěm do pěti tisíc korun. Má 4,5palcový displej s HD rozlišením 1280 x 720 bodů, rychlý čtyřjádrový procesor a 1GB RAM.

K tomu 5megapixelový foťák, který dokáže nahrávat videa v HD rozlišení a silnou baterii. Při koupi je ale třeba vzít v potaz to, že vnitřní paměť telefonu nelze rozšířit paměťovými kartami, a proto se může vyplatit sáhnout po verzi s 16GB úložištěm, která vyjde asi o 800 Kč dráž. Pro některé uživatele může být rovněž překážkou, že telefon zatím nemá menu v češtině.

Do 10 tisíc kvalita a skvělý foťák 

Tím se dostáváme k dražší kategorii telefonů, které ve srovnání s levnějšími přístroji nabídnou plynulejší provoz díky vyšší kapacitě paměti RAM, větší úložný prostor, fotoaparát s vyšším rozlišením a větší úhlopříčku displeje. Do 10 tisíc korun lze pořídit většinu špičkových modelů z loňského roku nebo některé nové výborné přístroje.

HTC Desire 601 nabízí displej o úhlopříčce 4,5 palce s rozlišením 960 x 540 bodů, vnitřní paměť o velikosti 8GB lze rozšířit kartami microSDHC.

Mobil s operačním systémem Android 4.2 pohání dvoujádrový procesor, dostatečnou rychlost systému zajišťuje 1GB RAM. Fotoaparát má rozlišení 5 megapixelů a umí nahrávat videa ve Full HD. Cena přístroje se pohybuje kolem sedmi tisíc korun.

Foto: archiv výrobce

HTC Desire 601

Sony Xperia SP má velký 4,6palcový displej s HD rozlišením 1280x720 obrazových bodů. Kromě podpory datových přenosů 3G umožňuje i rychlé datové přenosy LTE, které již lze využít na několika místech v ČR.

Vnitřní paměť má kapacitu 8 GB, rozšířit ji lze microSDHC kartou. Operačním systémem je Android 4.1, přístroj má dvoujádrový procesor a 1GB RAM. Fotoaparát má rozlišení 8 megapixelů. Telefon je k dostání za přibližně devět tisíc korun.

Foto: archiv výrobce

Sony Xperia SP

Samsung Galaxy S4 mini je menší sourozenec vlajkové lodi Samsungu pro tento rok, modelu S4.

Foto: archiv výrobce

Samsung Galaxy S4 mini

Za cenu lehce nad devět tisíc korun dostanete přístroj s 4,3palcovou úhlopříčkou o rozlišení 960 x 540 bodů. Telefon má dvoujádrový procesor, 1,5 GB RAM a 8GB vnitřní paměť. Fotoaparát telefonu má rozlišení 8 megapixelů.

Nad deset tisíc špičkové telefony 

Nejvyšší třídu telefonů lze pořídit od deseti tisíc korun výše. Tyto přístroje nabízejí velké displeje, ve většině případů s Full HD rozlišením, rychlé vícejádrové procesory a velké vnitřní úložiště dat. Rovněž fotoaparáty jsou velmi kvalitní a někteří výrobci je nabízejí s rozlišením i několika desítek megapixelů.

Králem fotomobilů je Nokia Lumia 1020. Ta umožňuje fotit v rozlišení 41 megapixelů. 4,5palcový displej má rozlišení 1280x768 bodů, dvoujádrový procesor doplňují 2 GB RAM. Vnitřní paměť 32 GB není dále rozšiřitelná.

Je to jediný z námi doporučovaných mobilů s operačním systémem Windows Mobile 8. Nevýhodou může být nižší kapacita baterie, takže se vyplatí mít nabíječku stále po ruce. Telefon lze pořídit za cenu kolem 16 tisíc korun.

Foto: archiv výrobce

Nokia Lumia 1020

Za cenu kolem 15 tisíc korun můžete pořídit Samsung Galaxy S4. Má veliký, 5palcový displej s Full HD rozlišením 1920 x 1080 bodů. Telefon má čtyřjádrový procesor, 2 GB RAM a v základu 16GB úložiště rozšiřitelné paměťovými kartami.

Pořizuje fotky s rozlišením 13 megapixelů. Operačním systémem je Android 4.2. Pochválit lze výdrž telefonu, ve srovnání s ostatními smartphony patří v tomto ohledu mezi naprostou špičku.

Foto: archiv výrobce

Samsung Galaxy S4

IPhone 5S je poslední novinkou firmy Apple. 4palcový displej má rozlišení 1136 x 640 bodů. Dvoujádrový telefon doplňuje 1GB RAM. Vnitřní paměť je v nejlevnější verzi 16 MB a nelze ji uživatelsky rozšířit.

Fotoaparát pořizuje záběry o rozlišení 8 megapixelů. Telefon běží na operačním systému iOS 7. Cena začíná na částce kolem 19 tisíc.

Foto: archiv výrobce

IPhone 5S

Reklama

Související témata:

Související články

Poškrábaný mobil se umí sám vyléčit

Chytré telefony jsou rok od roku výkonnější a vyspělejší. Není proto divu, že ty nejlepší modely se prodávají klidně i za více než 15 tisíc korun. O to více...

Výběr článků

Načítám