Hlavní obsah

Jak zvládnout vánoční večírek s grácií a bez zbytečných trapasů

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blíží se Vánoce a s tím i čas vánočních firemních večírků. Neexistuje vhodnější příležitost k lepšímu poznání kolegů, ale i nadřízených. Večírky tak nejen stmelují kolektiv a vedou k týmovosti, ale mají i celou řadu dalších pozitiv. Problémy nastávají obvykle až v okamžiku, když se někdo opije a začne se chovat nepatřičně. Několik let budovaná image pak může během minuty přijít vniveč.

Foto: Profimedia.cz

Přichází čas vánočních večírků.

Článek

Firemní večírek není totéž co večírek u přátel, proto je lepší, když se i největší baviči drží trochu při zemi. Samozřejmě velmi záleží, jaká firemní kultura u nich panuje.

Existují firmy, kde funguje velmi přátelská atmosféra a kde je v tomto směru tolerováno skutečně mnoho, ale i společnosti, které si naopak zakládají na serióznosti a kde i sebemenší prohřešek či společenský poklesek může mít nedozírné důsledky.

S alkoholem opatrně

Alkohol sice odbourává bariéry, ale nikde jinde neplatí pořekadlo „Všeho s mírou” více než na firemním večírku.

Příliš uvolnění lidé totiž rychleji mluví, než myslí a jejich slova mohou postrádat takt i pochopení. Navíc o sobě obvykle prozradí víc, než musí. Alkohol totiž pomáhá ven i těm nejniternějším pocitům. Člověk se tak touží za každou cenu svěřit i s tím, co by za normálních okolností nikdy nikomu neřekl.

Opilost navíc může vést i ke zvracení. A není nic horšího než tuto nevolnost absolvovat před zraky spolupracovníků, natož šéfů.

V alkoholovém opojení jsou lidé i přítulnější a druhé vnímají mnohem atraktivněji, než ve skutečnosti jsou. Z kolegů se tak rázem stávají dotěrní lichotníci, jimž lze velmi těžko uniknout. Výjimečné není ani odhazování svršků u opilých kolegů.

Nebezpečný flirt

Vánoční večírky nikdy nejsou tak nevinné, jak se může na první pohled zdát. Podle britského výzkumu má až třetina ze všech pracovníků na večírku lehký flirt. Z pětiny večírkových polibků se sice pak rozvine krásný vztah, většinou ale další dny tak idylické nejsou.

Naprosto katastroficky pak dopadají situace, kdy opilý jedinec odhodí zábrany a „rozdá si to” se svou kolegyní přímo v prostorách večírku, zvlášť pokud je jeden z nich oficiálně zadaný.

Večírkové desatero, jež ochrání před trapasy
1) Před odchodem na večírek zkontrolujte, jaký je pro akci vyžadován dress code, tedy vhodné oblečení. Vyhnete se tak situaci, kdy všichni budou v šatech a vy v džínách a naopak.
2) V případě firemních večírků neplatí, že správná „hvězda“ přijde později. Většina akcí totiž začíná projevem někoho z vedoucích představitelů společnosti a přijít až v jeho průběhu nebo dokonce po něm rozhodně plusové body nepřinese.
3) Nečekejte s jídlem na raut. Najezte se alespoň trochu předem. Nebudete za největšího jedlíka a navíc pomůžete štíhlé linii. Ochutnávejte vše podle libosti, nezapomeňte to ale prokládat společenskou konverzací.
4) Nepočítejte s tím, že když jste na rautu snědli pět úžasně mastných řízků, žádná opice vám nehrozí. Ano, je dobré mít v žaludku pověstný „základ“, ale před opilostí vás to nezachrání.
5) Prokládejte alkohol nealkoholickými nápoji, nejlépe vodou. Předejdete tak opilosti a trapasům, ale i nevolnosti způsobené překyselením žaludku.
6) Na firemní akci se držte raději na uzdě. O celém večeru se jistě povedou dlouhé debaty další dny v práci. Zajisté nestojíte o pověst nejhlučnějšího zaměstnance.
7) Upřímnost je sice fajn, i u ní je však třeba hlídat tu správnou míru. Alkohol velmi snižuje schopnost úsudku. Pokud vás tedy napadne o půlnoci v podnapilém stavu říkat šéfovi, co dělá špatně, i když třeba s dobrým úmyslem, může vás ráno kromě bolehlavu čekat i další nemilé překvapení.
8) Pečlivě zvažte také nabídky k tykání. I ty je lepší nechat na vhodnou příležitost za střízliva.
9) Líbí se vám už dlouho nějaký kolega či kolegyně? Firemní večírek je určitě dobrá příležitost na to se blíže poznat. Pamatujte ale, že jste určitě pod drobnohledem svých kolegů, kteří vaši aktivitu řádně zhodnotí další den v práci. Zkoušet se sblížit se šéfem je jasná cesta k problémům.
10) I přesto, že se musíte stále hlídat, večírek s kolegy si užijte. Je to dobrý relax, který vám dodá sílu zase se pustit do práce.

 V čem na večírek

Samozřejmě velmi záleží na společnosti, jež večírek pořádá. Obvykle je již v pozvánce uveden předepsaný dress code, a když není, pak zvolte uvolněný styl.

Jaký může být předepsaný dress code
White tie – velmi významné události, které se neobejdou bez večerní róby u žen a nejlépe fraku a bílé košile u mužů.
Black tie nebo formal – pro ženy dlouhé společenské šaty různých barev či oblíbené koktejlky, ale musí sahat minimálně kousek nad kolena. Pro muže je ideální smoking.
Creative Black tie – pro ženy elegantní šaty, které proti klasice upřednostňují nápaditost. Muži by měli mít formální oblek, ale mohou být kreativnější při volbě košile.
Semi-formal – pro ženy ideálně koktejlky nebo klasické malé černé, muži by měli stále zůstat u obleku.
Dressy casual –  volnější, neformální oblečení, které ale musí působit elegantně. Nejsou tedy ani zde vhodné džíny.
Foto: Högl

Dokonalý vzhled každého člověka neurčují pouze šaty, ale především obuv a doplňky.

Foto: Topshop

Průsvitný top, krátké sáčko a plizovaná sukně. Dokonalý outfit pro firemní večírek.

Foto: Deichmann

Elegantní styl

Foto: Deichmann

Černou oživte barvenými doplňky.

Foto: 1-2-3

Úpletové šaty s lineární a geometrické vzory v kontrastu černé.

Foto: 1-2-3

Ležérní styl v trendy barvách.

Foto: Matthew Williamson pro Lindex

Stylově a přitom velmi pohodlně.

Foto: s.Oliver

Ne vždy je vhodné výstřední oblečení.

Reklama

Související témata:

Související články

Kaprů pro vánoční stůl bude letos dostatek

I když ještě všechny výlovy tuzemských rybníků neskončily, první odhady ukazují, že kaprů pro předvánoční trh bude dostatek a že očekávanou poptávku českých...

Výběr článků

Načítám