Hlavní obsah

Jak zvládnout vánoční svátky bez pocitů viny a beznaděje

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svátky se obvykle nesou v duchu rodinné pospolitosti, skvělého jídla, krásné dekorace a také duchovna. Ne vždy jsou ale tyto okamžiky plné upřímnosti a sounáležitosti. Dost často se stává, že se lidé v mnoha ohledech musí přetvařovat, jelikož neumí odmítat věci, které jim nejsou příjemné a poté trpí výčitkami, pocity viny a beznaděje.

Foto: Profimedia.cz

Upřímnost je jednoduše důležitá v každém okamžiku.

Článek

Upřímnost je jednoduše důležitá v každém okamžiku. Je nutné se naučit říkat ne, nepřizpůsobovat se za každou cenu a nepřekračovat své mantinely, a to i o Vánocích. Protože být hodní a milí i v okamžicích, kdy se tak necítíme, se obvykle odráží na našem chování k lidem, kteří za nic nemohou.

"Například když vás matka donutí jít někam, kam byste za žádných jiných okolností nešla. V rámci udržení vánoční harmonie tedy jdete, ale vnitřně jste tak naštvaná, že reagujete podrážděně na děti i manžela, ačkoliv oni s tím nemají nic společného.  A jako důsledek toho všeho vás přepadnou výčitky a pocity viny," varuje psycholožka Lisa Kaplinová a dodává:

"Není lepší říci ne a riskovat, že naštvete pouze svou matku a ne okruh lidí, na kterém vám také záleží?"

Obecně rozhodovat se o čemkoliv o svátcích může být velmi složité, jelikož pocity viny mohou jedince přepadnout za všech okolností. Otázkou je, co je v daném okamžiku pro člověka snesitelnější.

Podle Lisy Kaplinové má každý jedinec naprostou kontrolu nad svým myšlením i pocity a záleží jen na něm, pro co se v daný okamžik rozhodne. Pokud se naučí říkat ne, pomůže mu to vyřešit řadu věcí z dlouhodobého hlediska. I když to na první pohled může vypadat jako absolutní nerespektování druhých, v konečném důsledku to prospěje naprosto všem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám