Hlavní obsah

Jak se slaví silvestr ve světě, včetně nejpodivnějších zvyků a tradic

V různých krajích panují různé mravy, a to se týká i novoročních oslav, zvyklostí a pověr. Rozdílnosti sahají i tak daleko, že ne všude vítají nový rok ve stejnou dobu. Nejde jen o několikahodinový posun v časových pásmech, výjimkou nejsou ani měsíce.

Foto: Profimedia.cz

Silvestrovské oslavy se blíží.

Článek

Delší posun platí zejména v zemích, v nichž se sleduje tradiční lunární kalendář. V občanských záležitostech všude platí, že nový rok se počítá od 1. ledna, ale mnohé tradice se opírají o pohyb Měsíce. To se týká například muslimských zemí.

V Íránu slaví tamní Peršané Nový rok 21. března. Několik týdnů před tím vysévají lidé obilná zrna do mělkých květináčů tak, aby s příchodem Nového roku vzešlo zelené osení, symbol nového života.

V Číně a Vietnamu

Podle lunárního kalendáře se řídí oslavy Nového roku také v Číně nebo ve Vietnamu. Konkrétní dny se liší, ale rozpětí je od poslední lednové dekády do závěru února a stanoví se podle fází Měsíce.

V obou zemích i v národních společenstvích v zahraničí se příchod nového roku slaví velmi intenzívně.

Nejviditelnějším, respektive nejvíce slyšitelným projevem oslav jsou petardy, jejichž výbuchy mají odehnat zlé duchy. Svazky petard visí na zárubních dveří a všude kolem obydlí, kde je lze zavěsit. Jejich rachot je o novoročních svátcích opravdu ohlušující. Dalším průvodním jevem oslav, zejména v Číně, jsou lampiony v pouličních procesích.

V některých částech Vietnamu platí, že to, zda rok bude příjemný a úspěšný, ovlivní první návštěvník, který o novoročním ránu vstoupí do obydlí. Proto se mnohde lidé již dopředu domlouvají s přáteli a příbuznými a prvního návštěvníka netrpělivě vyhlížejí.

Oslavy příchodu nového roku trvají od úplňku do úplňku, celkem tedy 15 dní. Každý den má svůj význam a charakter.

Číňané v Praze přivítali rok psa

Domácí

Jeden je věnován předkům, jiný přátelům a příbuzným, další den se naopak na návštěvy chodit nesmí, neboť to nosí smůlu, zvláštní den je vyhrazen snachám a zeťům, aby vyjádřili úctu svým tchyním a tchánům.

V patnáctidenních oslavách se najde místo pro každého. Druhý den nového roku si zvlášť užijí psi. Lidé jsou k nim laskaví a podstrojují jim, neboť Číňané věří, že tento den je dnem zrození všech psů.

Vzhledem k tomu, že čínská kultura je velmi ceremoniální a postavená na tradicích, mají novoroční oslavy spoustu dalších pravidel a zvyklostí: nemyjí se vlasy, neboť to spláchne štěstí. Neužívají se nůžky, neboť ty mohou štěstí přestřihnout. Dveře i okna musejí být v noci na Nový rok otevřená, aby ten starý mohl odejít.

Jsou i pravidla, která se velmi zjednodušeně dají shrnout do u nás známého „Jak na Nový rok, tak po celý rok”: do konce roku se musí splatit všechny dluhy a na Nový rok si člověk nepůjčuje peníze ani nic jiného a nepůjčuje nic ani jiným.

Pražané si uspořádají novoroční ohňostroj sami. Vedení města navzdory

Domácí

Nemluví se neslušně, člověk musí zapudit špatné myšlenky a dělat jen dobro. Děti se netrestají ani za provedené lumpárny, neboť dítě, které pláče na Nový rok, pak pláče celý rok.

O tom špatném, co se v uplynulém roce přihodilo, se nemluví, aby to nepřeskočilo do letoška. I kdyby měl člověk smrt na jazyku, oblékne se na Nový rok slavnostně, vstane z postele, aby alespoň nejvzácnější hosty důstojně přivítal.

Oslavy a tradice v Evropě či USA

Například ve Skotsku první návštěvník na Nový rok předznamenává celý rok. V některých oblastech této země se pak stále drží tradice koulení ohnivého sudu. Sud se naplní dehtem, zapálí a v plamenech zmizí starý rok.

V Řecku je symbolem Nového roku sv. Vasil, světec známý svou laskavostí a dobrotou. Děti nechávají u krbu nebo na jiném viditelném místě své boty a věří, že jim v nich svatý Vasilios nechá dárky.

Kromě prvního návštěvníka může dění v novém roce ovlivnit i řada dalších věcí. Třeba to, co člověk jí. Osvědčené jsou pokrmy ve tvaru kruhu symbolizující cyklus štěstí a úspěchu. U nás, ale i v řadě dalších zemí je to například trdelník.

Novoroční předsevzetí? Hloupost, tvrdí psychologové

Koktejl

V některých oblastech USA se jí na Nový rok vepřové s černými fazolemi. Fazole jsou symbolem štěstí a vepř je v mnoha kulturách symbolem prosperity.

Významnou roli hraje i kapusta. Kapustové lupeny symbolizují papírové bankovky, další atribut celoroční prosperity.

Jaké jsou nejkurióznější silvestrovské a novoroční zvyky?  

Za nejpodivnější novoroční zvyk je považována chilská tradice shromažďovat se na silvestra na hřbitově, aby lidé uvítali příchod Nového roku ve společnosti mrtvých příbuzných.

Zvláštní je i irská tradice klepání chlebem na dveře a zdi pro štěstí, stejně tak  jihoafrický zvyk házet nábytek z oken vysokých budov.

Nejpodivnější novoroční zvyky
Scházení se na hřbitově, aby lidé byli s mrtvými příbuznými. (Chile)
Naslouchání zvířatům, zda promluví. Pokud mlčí, přináší to štěstí.
Klepání chlebem na zdi a dveře, aby se zahnali zlí duchové. (Irsko)
Házení nábytku z okna. (Johannesburg, JAR)
Potápět se se stromem do zamrzlého jezera. (Sibiř)
Spouštění vačice nad rozjařený dav lidí. (Severní Karolína, USA)
Bitka se sousedy, aby se vyřešily staré spory. (Peru)
Průvod ulicemi s točícími se ohnivými koulemi nad hlavou. (Skotsko)
Dívat se na starou britskou televizní komedii o osamělé večeři. (Německo)
Obří třídenní vodní bitva s vodou naplněnými balónky a kbelíky. (Thajsko)
Nejzábavnější novoroční zvyky
Hromadný polibek na náměstí v Benátkách (Itálie)
Nošení červeného spodního prádla pro štěstí (Španělsko, Itálie, Mexiko)
Obří třídenní vodní bitva s vodou naplněnými balónky a kbelíky (Thajsko)

Reklama

Související témata:

Související články

Klasik pobaví diváky i herce nejen na Silvestra

Je už skoro vzácností najít v repertoáru divadel čítankově známého klasika. I tuto skutečnost si zřejmě uvědomili v Městském divadle Brno, když hledali titul...

Výběr článků

Načítám