Hlavní obsah

Jak se o Vánocích vyvarovat stresu? Darujte si čas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Již v roce 1997 bylo dle průzkumu prestižního Gallupova ústavu zjištěno, že 29 procent Američanů shledává vánoční svátky spíše stresujícími než příjemnými. Je nade vší pochybnost, že toto číslo v posledních deseti letech nijak výrazně nepokleslo.

Článek

Přesto nemusíte nechat stres, aby vám vaše Vánoce znepříjemnil. Stačí udělat některá vědomá rozhodnutí a stanovit si priority a můžete mít nad letošními svátky kontrolu.

Začněme tím, že si nebudete dělat starosti s tím, co jiní lidé kupují na Vánoce svým dětem. Nestarejte se ani o to, že sousedi naproti přes ulici už mají hotovou vánoční výzdobu a svíčky v oknech. Vy a vaše rodina se potřebujete rozhodnout, kdy a kde chcete strávit svůj čas a peníze o těchto svátcích. A nestarejte se o to, co dělá někdo jiný.

Darujte sami sobě a své rodině čas. Vánoce přece neměly proběhnout v jednom jediném dni. Vánoce trvají celkem 12 dní, tedy od 24. prosince do 6. ledna. To vám dává dalších 12 dní na to, abyste odeslali svá vánoční či novoroční přání. Také přestaňte trávit čas aktivitami, které nikoho nebaví. Požádejte členy své rodiny, aby si vybrali jeden nebo dva vánoční zvyky, které se jim opravdu líbí, a soustřeďte se pouze na ně.

U dárků ani jídla není důležité množství

Stanovte si rozpočet a toho se držte, protože náklady navíc vás také stresují. Mějte na paměti, že Vánoce nejsou lepší o to, o kolik je víc dárků pod stromečkem. Pokud jste velká rodina, navrhněte způsob, jak si odlehčit od velkých nákladů na dárky. Můžete je kupovat jen dětem nebo stanovit, že každý obdaruje každého člena rodiny jen jedním dárkem. Anebo dárky jednoduše vyrobte.

Pokud pečete cukroví, nemusíte mít nepřeberné množství ani nespočet různých druhů. Nějaké můžete nakoupit, anebo se dohodněte s přáteli a cukroví si mezi sebou vyměňte, abyste tak rozšířili sortiment.

Je spousta způsobů, jak si odlehčit od předvánoční honičky. Stačí se zamyslet, nedělat si zbytečné starosti, ubrat a rozdělit úkoly a užívat si vánoční pohodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám