Hlavní obsah

Jak proti zimě ochránit domácí mazlíčky

Novinky, Eva Dvořáková

Na podzim a v zimě se nejen lidská móda točí spíše okolo zemitých barev. I ta zvířecí sází na barvy proměňující se přírody. Důležitější ale je, aby mazlíčci zároveň zůstali v teple. Ani jim se totiž nevyhýbají nejrůznější chladem způsobené nemoci a virózy.

Péče o pejsky v ziměVideo: Novinky

 
Článek

„V zimě je vhodné chránit pejska před chladem. Zejména pokud je často v místnostech, kde není takové teplo. Je dobré použít například termodeku. Tu je vhodné dát přímo na zem, nebo do pelíšku, aby zůstal v teple,“ říká Lenka Kholová, majitelka obchodů Rogz.

Foto: Rogz.cz

Termodeka, 299 Kč

Psí hřejivá móda

V poslední době, a zejména pak v zimě, kdy se psi nejčastěji oblékají, lidé rádi drží krok se svými mazlíčky a naopak. Především v těchto měsících proto využívají tvíd, který je jako látko velice robustní a odolný.

„Pro psí módu se neobyčejně hodí,” říká Patrik Šilhavý za Dogg. „Je extrémně hřejivý a psy udrží v teple i při velmi nízkých teplotách.”

Foto: Novinky

I psi mohou v zimě nastydnout, proto je ptořeba jim věnovat důkladnější péči.

Lidé místo nesmyslných oblečků hledají nadčasovost a kvalitu, pokud vybírají svetry, volí přírodní materiály, pod kterými se psi nepotí, případně nasají pot.

Odborníci varují před často rozšířeným mýtem, že oblečení na psy není vůbec potřeba, protože to nejsou lidé, ale pouhá zvířata. „Psi s námi žijí v přetopených bytech a stejně jako my i oni mohou snadno nastydnout. Zejména pak choulostivá plemena,” upozorňuje Šilhavý a dodává, že hitem letošní zimy jsou šály pro psy, takzvané „tunely”.

Foto: Rogz.cz

Šála pro psy, 334 Kč.

Foto: Rogz.cz

Flísový obleček, 550 Kč.

Foto: Doggz.cz

Tvídový set. Obleček, 4499 Kč. Čepice, 3299 Kč.

Foto: Archiv firmy

Pletený svetřík, Doggz, 1899 Kč.

Foto: Doggz.cz

Šála pro psy, 899 Kč.

Foto: Doggz.cz

Zateplená cestovní taška z tvídu, 6499 Kč.

Pozor na posypovou sůl

Jako ochrana před posypovou solí, kdy citlivějším psům mohou packy praskat, nebo začít bolet, se hodí pomazat končetiny speciálním krémem, nebo je po každé procházce opláchnout vlažnou vodou a promazat kvalitním hydratačním krémem.

Pokud máte náchylnější plemeno na prochladnutí, Lenka Kholová doporučuje do granulí přidávat lososový olej, který zlepšuje srst a podporuje její růst. Neuděláte ale chybu, pokud tento doplněk stravy svému čtyřnohému příteli budete do granulí přidávat celoročně. Speciální výživa není potřeba.

Menší plemena jistě ocení speciální zateplené tašky. Ty oplývají kožíšky z nejrůznějších, teplo zachovávajících materiálů. Pokud máte klasickou tašku, je vhodné zvíře obléknout do oblečku, aby neprochladlo.

Foto: Archiv firmy

Ochranný krém na packy. Vhodný jako ochrana proti posypové soli v zimě, tak i v létě, před sluncem rozpálenými povrchy.

Foto: Rogz.cz

Vazelína na tlapky se zinkem a tyminánem, 229 Kč.

Na Silvestra ve speciálním oblečku 

Kočky i psi mají velice dobře vyvinuté smysly. Mají perfektní sluch a jsou schopni vnímat zvuky o frekvenci hodně vyšší, než vnímají lidé. Na této schopnosti psů je založen princip píšťalky, kterou člověk vůbec neslyší. „Psy a kočky snášejí rány petard a rachejtlí mnohem hůř než lidi. Není divu, že většina z nich prožívá Silvestr ve stresu,“ říká Lucia Repová z Royal Canin.

„Kočku většinou stačí uložit na nejklidnější místo v bytě, kde s největší pravděpodobností půlnoc prospí,“ dodává odbornice. Nechávat ale své mazlíčky doma o samotě se rozhodně nedoporučuje.

Lenka Kholová zároveň představuje prostředky, které jsou vhodné pro psy, kteří velmi trpí zejména na Silvestra, v době, kdy se pouštějí rachejtle a petardy.

„Před silvestrovským obdobím je dobré nervózní pejsky, kteří se bojí petard, chránit. Doporučuji obleček, který pejska stáhne, a on se cítí víc v bezpečí. Dá se používat běžně i v případech, kdy má pejsek problémy a stres z toho, že je doma sám.“

Existují ale i další vychytávky, jak nervózního a bázlivého pejska ochránit před silvestrovským šílenstvím. Na trhu seženete i uklidňující obojek, který vylučuje feromony. Ty pejska zklidní.

Pokud je ale problém s bázlivostí z petard, nebo osamění v nepřítomnosti páníčka vážnější, je nezbytné navštívit zvěrolékaře a problém s ním konzultovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám