Hlavní obsah

Jak přesvědčit děti, aby jedly ryby, nejen na Štědrý večer

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děti leckdy není vůbec lehké přesvědčit, aby s chutí jedly rybí maso. Přitom právě ryby by měly být vedle ovoce, zeleniny a mléčných výrobků základem dětské stravy. Ale protože musí mnoho rodičů do jejich konzumace své děti nutit, upadá i tradice štědrovečerní večeře.

Článek

Vánoce jsou opět za dveřmi. V mnoha domácnostech vypukne onen známý shon, kterému se bráníme jen s obtížemi. Ztrácíme se v něm a pak na poslední chvíli litujeme, že kouzlo Vánoc už není, co bývalo. Chceme, aby naše děti měly na tyto svátky stejně krásné vzpomínky, jako máme my.

Nepodceňujme proto roli tradic a začněme u vánočního stolu. Charakteristickým štědrovečerním pokrmem je ryba, a to již od 19. století. Je považována za jídlo postní a svůj význam má bezesporu i symbolika. Narození Ježíše se datuje na rozhraní dvou věků, končícího věku Ryb a začínajícího věku Skopce. Kristus byl proto zobrazován jako beránek, nebo právě ryba.

Pravdou je, že popularita kapra a rybí polévky na českých štědrovečerních stolech rok od roku klesá. Děti ryby odmítají a my dospělí se jim velmi často a také velmi snadno přizpůsobujeme. Zkusme to společně změnit a najít cestu, jak tradici vánoční ryby uchovat. V první řadě musíme najít způsob, jak děti ke konzumaci ryb přesvědčit. To je celoroční úkol, jehož úspěšné zvládnutí pak můžeme zúročit právě u štědrovečerního stolu.

Jak přesvědčit děti, aby jedly ryby

1. Neodkládejte začlenění ryb do dětského jídelníčku

Čím dříve dětem ryby představíte, tím větší je šance na úspěch. Malé děti, které krmíme lžičkou, ještě většinou tak důkladně nezkoumají obsah své misky a navíc lze rybu nenápadně vmíchat do oblíbených těstovin, rýže nebo kaše. Děti si tak zvyknou na rybí příchuť.

2. Vyhrajte si s přípravou rybího pokrmu

Jednoduchá rada zní: probudit v sobě umělce a při servírování rybí večeře dát prostor své fantazii. Zeleninová obloha ve tvaru rybičky, oko z okurky na rybím filé nebo smajlík nakreslený tuňákovou pastou podpoří v dětech hravost i u jídelního stolu. Děti ocení kreativitu. Už se totiž neservíruje jen „obyčejná“ ryba, ale obrázek, který odvede pozornost do světa her.

3. Najděte ty správné recepty

Možná bude nutné vyzkoušet mnoho receptů, než objevíte ten pravý, který ošálí i ty nejzarputilejší malé odmítače. Je důležité nenechat se při experimentování odradit a vždy zakomponovat do receptu to, co dítě zaručeně rádo jí. Konzervované ryby se nabízí na různé druhy pomazánek a salátů. Ty pak lze doplnit oblíbeným pečivem, slanými krekry nebo těstovinami.

4. Zapojte děti do přípravy a přivřete oko nad nepořádkem

Děti milují, když se mohou aktivně zapojit. Jsou vděčné za pocit dospělosti ze svěřeného úkolu. Holčičky rády míchají a dochucují, kluci jsou nadšeni z krájení nožem. Je to hra, zábava, ale i svěřená odpovědnost a na tu děti rády slyší.

Rodina si společně pochutná u slavnostní večeře a dítě bude pyšné, že má jeho vlastnoručně připravené menu úspěch. Maminky vědí, že když se malé dítě zapojí v kuchyni, přibyde hodně práce s následným uklízením. Pomůže-li však trocha nepořádku navíc přesvědčit dítě ke zdravému stravování, stojí vynaložená námaha určitě za to.

5. Nepodceňujte dětskou zvídavost

Přestože se to mnohdy tak nezdá, děti se rády učí. Rády poznávají nové věci, zpracovávají informace a ty si pak spojují s realitou a vlastními zkušenostmi. Bavte se s dětmi o rybách a také o tom, proč jsou pro nás tak důležité. Považovat dítě za rovnocenného partnera v konverzaci na toto téma, není ztráta času.

Vyprávění o pestrobarevném podmořském světě, dvoumetrových tuňácích, krevetách žijících v noci, dravých štikách a rybolovu je bude fascinovat. Vysvětlete jim, proč právě ryba patří k Vánocům. Také fakt, že rybí maso obsahuje víc živin, než kterékoliv jiné, má velkou dávku bílkovin, vitamíny, vzácný jód a rybí tuk, si dítě zapamatuje jako důležitou informaci, kterou je třeba se řídit.

6. Pomáhejte si navzájem

Příklad táhne, ale není třeba si nalhávat, že autoritou v této oblasti jsou pro děti jejich rodiče. Často si děti přejí napodobovat své kamarády ze školek a škol nebo i starší sourozence. Proto je třeba na děti apelovat a vysvětlovat jim, že mohou svým kamarádům a sourozencům pomoci dobře růst a vyvíjet se, právě tím, že půjdou příkladem a ryby budou konzumovat. Máme-li doma dítě, kterému ryby chutnají, může o tom kamarádům říci, ti ostatní by se alespoň mohli snažit vyvarovat se znechucenému šklebení nad rybím obědem ve školní jídelně.

Recepty a tipy pro malé kuchaře

Firma Rio Mare vybrala několik jednoduchých receptů, které si děti oblíbí. Nechybí těstoviny, hamburger ani horký pokrm z trouby. Většinu z uvedených dobrot zvládnou připravit děti samotné nebo s vaší malou pomocí.

Rychlý koláč s tuňákem a rajčátky

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience pro 4 osoby: 2 × 160g konzervy tuňáka Rio Mare v olivovém oleji, 300 g cherry rajčat, 1 lžíce mouky, 2 lžíce strouhaného sýra (eidam, parmazán), 200 ml sladké smetany, 4 vejce, olivový olej, strouhanka a sůl.

Omyjte rajčata a rozkrojte je na poloviny. Slijte tuňáka a předehřejte troubu na 200°C.

4 menší zapékací misky lehce vymažte olivovým olejem a vysypte je strouhankou. Do misek rozdělte rajčata a tuňáka na čtyři stejné porce. V malé misce smíchejte vejce, smetanu, sýr, mouku a přidejte špetku soli. Nalijte směs do zapékacích misek a zapékejte asi 20 minut v předehřáté troubě. Podávejte ihned přímo z trouby.

Makarony s tuňákem a restovanou zeleninou

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience pro 4 osoby: 350 g makaronů, 1 × 160g konzerva tuňáka Rio Mare ve vlastní šťávě, 1 mrkev, 1 cuketa, 1 jarní cibulka, 200 g cherry rajčat, 1 stroužek česneku, 40 g extra panenského olivového oleje, pár lístků petrželky a sůl.

Přiveďte do varu velké množství vody. Nakrájejte jarní cibulku najemno, nakrájejte mrkev a cuketu na nudličky velikosti zápalky a rajčata rozkrájejte na poloviny. Do vařící vody přidejte sůl a nasypte do ní těstoviny. Ve velké pánvi nahřejte trochu oleje a přidejte česnek.

Přidejte cibulku, mrkev a cuketu, pár minut zeleninu restujte a dochuťte solí. Slijte opečenou zeleninu, odstraňte česnek a vložte do pánve rozpůlená rajčata a 3 minuty smažte. Poté do pánve vraťte zeleninu a přidejte vařené a slité těstoviny. Minutu nechte vše na pánvi a přidejte vidličkou rozlámaného slitého tuňáka. Odstavte z vařiče a dozdobte ručně natrhanou petrželkou.

Hamburger s tuňákem, celerem a rajčetem

Doba přípravy: 10 minut

Ingredience pro jednu osobu: Hamburgerová žemle se sezamovými semínky, 1 tuba tuňákového krému Rio Mare, půlka rajčete, 60 g plátků goudy, 2 řapíkaté celery s listy.

Překrojte žemli napůl a ohřejte. Nakrájejte rajče na plátky a nasekejte celer na tenké nudličky; listy dejte stranou. Položte listy celeru na žemli, na ně dejte rajčata a sýr, poté překryjte bohatou vrstvou tuňákového krému. Dozdobte nakrájeným celerem. Přikryjte druhou polovinou žemle a ihned podávejte.

Reklama

Související témata:

Související články

Listopad je ideální dobou pro nákup dárků

Víte, že začátek listopadu je ideální dobou pro nákup vánočních dárků? Do Štědrého dne je ještě poměrně daleko, a tak máme dost času na promýšlení, čím bychom...

Výběr článků

Načítám