Hlavní obsah

Jak bude o Vánocích? Meteorologové mají první model počasí

Novinky, val
Praha

O vánočních svátcích si letos s nejvyšší pravděpodobností sněhu neužijeme. Na základě dat globálních numerických modelů to v pondělí Novinkám řekla Dagmar Honsová z Meteopressu. Také tento týden bude převládat teplejší počasí a inverze, sníh bude spíš tát než padat.

Foto: Petr Horník, Právo

Sníh bude v příštích dnech spíš tát než padat.

Článek

„Podle globálních numerických modelů to zatím vypadá, že Štědrý den bude opět na blátě,“ řekla Novinkám Honsová s tím, že ale teploty nebudou tak vysoké jako o loňských Vánocích, kdy místy překročily 10 stupňů Celsia. Tentokrát by se odpolední maxima měla pohybovat kolem tří stupňů, přičemž ráno bude mrazivé.

„Úspěšnost těchto modelů na 14 dní se pohybuje kolem 70 procent,“ dodala Honsová.

Sněhu si však neužijeme ani v těchto dnech. Jedním z důvodů je teplá fronta, která se v neděli přehnala přes Českou republiku. V pondělí se proto výrazně oteplí až na 4 až 8 stupňů v maximech. Zároveň bude naše území ovlivňovat i slabá studená fronta, takže bude zataženo s deštěm. V nejvyšších polohách se bude jednat maximálně o smíšené srážky.

Inverze až do neděle

Podobně tomu bude i v úterý, kdy budou na území republiky panovat výrazné teplotní rozdíly. Zatímco v Čechách naměříme v maximech 4 až 8 stupňů, na Moravě pouze 0 až 4 stupně. Ráno to bude 6 až 2 stupně, respektive 2 až -2 stupně.

Od středy do neděle se počasí ponese ve znamení teplotní inverze. V nížinách bude zataženo nízkou inverzní oblačností a mlhavo, místy se však může protrhat na polojasno nebo skoro jasno. Na horách bude polojasno nebo skoro jasno panovat po celé toto období. Pokud se vyskytnou srážky, budou mít podobu mrznoucího mrholení.

Teploty budou podle Honsové postupně klesat. Ve středu naměříme 1 až 5 stupňů, ve čtvrtek už to bude v místech inverze kolem nuly. Tam, kde se inverze protrhá, mohou teploty vystoupat až na 5 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám