Hlavní obsah

Italové se o Vánocích těší na tradiční pochoutky

Řím

Devět Italů z deseti oslaví letos Vánoce u stolu plného tradičních pochoutek, jako jsou panettone (sladká buchta) nebo víno spumante. Uvádí se to ve studii, kterou přinesl potravinářský časopis Coldiretti. Ten také ohlásil, že Italové letos do vánoční tabule investují o tři procenta více než loni.

Článek

Původní italské výrobky hodlá nakoupit 75 procent Italů. Obyvatelé Apeninského poloostrova jsou tak z gastronomického pohledu větší vlastenci než je průměr v Evropské unii, který činí 59 procent.

Mezi nejoblíbenější vánoční dárky tu patří kromě knih a ošacení především potraviny a víno.

Italské produkty jdou v zahraničí dobře na odbyt. Podle časopisu se očekává, že na závěr roku by se mělo ve světě vypít nejméně 140 miliónů lahví italského vína spumante. Asti spumante je bílé perlivé víno z Piemontu.

Podle studie ústavu Deloitte by mělo spumante poprvé na světovém trhu vytlačit francouzské šampaňské, jehož prodej podle Coldiretti klesl v prvním pololetí letošního roku o 41 procent.

Italové letos o Vánocích zkonzumují 110 miliónů kusů panettone a pandoro. Panettone je tradiční sladká buchta z Lombardie (oblast Milána), která se plní rozinkami, kandovaným ovocem a kůrou z citrusových plodů.

Pandoro, veronský vánoční sladký chléb, patří spolu s panettone k nejoblíbenějším svátečním pochoutkám v Itálii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám