Hlavní obsah

I v luxusních restauracích chtějí kapra

Právo, Stáňa Seďová

Šéfkuchař Jan Horký z Obecního domu, který vařil mimo jiné i pro Baracka Obamu, ví, co hosté na Vánoce chtějí. Žádný luxus, ale tradice. I v těch nejdražších restauracích v Praze na Vánoce připravují vánočku, kubu a kapra se salátem.

Foto: Profimedia.cz

Kapra na Vánoce chtějí i hosté luxusních restaurací.

Článek

Současný šéfkuchař, který velí dalším 30 kuchařům ve Francouzské a Plzeňské restauraci v Obecním domě, se vrací ve vánočním čase k tradicím. „Doby luxusu jsou pryč. Lidé chtějí cukroví, vánočku, kubu a kapra se salátem.

Ani nemá smysl nic jiného připravovat. Jen se snažíme tato tradiční jídla dělat lehčí, chutnější a vždy s nějakým speciálním vylepšením. Minulý týden jsme jen tak zkusmo napekli pět vánoček a hosté nám za to málem utrhali ruce,“ směje se dlouholetý člen národního týmu kuchařů a cukrářů České republiky a dvaatřicetiletý sympaťák, který nasadil šéfkuchařský čepec už ve 20 letech.

Foto: archív – Jan Horký

Šéfkuchař Francouzské a Plzeňské restaurace v Obecním domě Jan Horký svým hostům připravuje tradiční vánoční jídla.

Kromě tradic se podle něj na talíře Čechů o Vánocích vrací i zapomenuté věci. „Opět je to tradiční vepřová kýta, pražská šunka, rybí polévka. I raci se vrací a samozřejmě šneci, které připravujeme každý rok,“ vyjmenovává Horký.

Pro zahraniční návštěvníky vždy připravuje krocana s mandlovou nádivkou. „Těm se zdá totiž pojídání teplé smažené ryby a studeného bramborového salátu jako úplné bláznovství,“ směje se nad nepochopením českých tradic šéfkuchař. Pro ty, kteří nejedí kapra, restaurace nabízí candáta, mořského vlka nebo řízky, většinou vepřové.

Češi stále nakupují špatné potraviny. Bohužel i na Vánoce.
šéfkuchař Jan Horký

Chyb, kterých se i v adventním čase většina našinců podle něj dopouští, je nákup ne dobrých surovin. „Češi stále nakupují špatné potraviny. Bohužel i na Vánoce. Místo másla používají rostlinné tuky, vaří ze špatné zeleniny, nepracují s lokálními věcmi. Vše také přespříliš zahušťují, jako by všude musela být mouka,” vyjmenovává chyby šéfkuchař.

„Ale je zase pravda, že v posledních letech vytáhly kuchařky recepty po babičkách a domácí vánočky, kuby a různá sváteční jídla si dělají podle nich a většinou jsou bezkonkurenční. Je to lety prozkoušené, vynikající a každý si to dělá trochu jinak. A tak to má být,“ chválí české domácí kuchaře Horký.

Kuchař roku 2008 prozradil Právu i několik tipů, jak vylepšit tradiční vánoční pokrmy, které chybí v málokteré domácnosti.

Předvánoční rady
BRAMBOROVÝ SALÁT
Doporučuji použít vlastnoručně vyrobenou majonézu a dát jí jen malinko. Brambory pečlivě vybrat a uvařit trochu tvrdší – al dente. Pak nechat třeba i celý den odležet. Nakrájet na úhledné ostré kostky, zeleninu na stejné, o něco menší. Salát nepatří do lednice. Ideální je ho nechat půl dne odležet v chladnějším pokoji.
KUBA
Vždy je třeba dělat ho ze sušených hub. Ty se namočí a poté se přilejí do hrnce, kde se syrové kroupy opekly s cibulí. Hned od začátku je kroupy třeba ochutit solí, kmínem, majoránkou a česnekem. Nakonec je dobré ještě celou směs orestovat na másle. Pro výraznější aroma se dochucuje houbovým prachem a kmínovou pěnou.
VANILKOVÉ ROHLÍČKY
Na cukroví používejte máslo, ne tuky na pečení, kvalitní oříšky a koření vcelku. Konkrétně na vanilkové rohlíčky použijte lusk vanilky, ze kterého vyberete zrníčka, a ta přimícháte do těsta i moučkového cukru, ve kterém se hotové, ideálně ještě horké obalují. Těsto by se mělo nechat odležet asi půl dne.
SVAŘÁK
Trik je v karamelu. Ten ještě než v hrnci začne černat, zalijte červeným suchým vínem. Důležité je, aby to bylo najednou, a naběračkou nápoj musíte pečlivě míchat, aby se narušily karamelové bubliny, které by mohly vyprsknout. Poté do vína vhoďte celou skořici, hřebíček, jablka na kostky a pomeranč bez kůry.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám