Hlavní obsah

Hodinky jako módní doplněk

Novinky, Eva Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slouží nám nejen k orientaci v čase, ale i jako nepostradatelný módní doplněk či praktický a slušivý vánoční dárek. Stejně jako ostatní šperky i hodinky podléhají módním trendům, mohou se nosit nejen na zápěstí, ale například i na krku, nebo v podobě prstenu. Předchůdce dnešních designových kousků se ale zrodil v kapse.

Foto: Archiv firmy

Hodinky jako módní doplněk nosí mnohé ženy. Dámské náramkové hodinky z ušlechtilé oceli v dvoubarevném vzhledu, Tchibo, 999 Kč.

Článek

První kapesní hodinky byly vyrobeny na konci 15. století. Měly tvar vejce, jednu ručičku a díky původu svého vynálezce i nápadité podobě se jim říkalo Norimberské vajíčko.

V 16. století spatřují světlo světa hodinky s mechanickým natahovacím strojkem, od poloviny 20. století už lidé nosí strojky s automatickým natahovacím mechanismem.

Náramkové hodinky od Cartiera

Za výrobou náramkových hodinek na zápěstí stojí tradiční a luxusní šperkařská firma Cartier. V roce 1904 vyrábí první náramkové hodinky Francouz Louis Cartier, kterého požádal přítel, povoláním letec, zda by neuměl vyrobit hodinky, které budou praktické i při výkonu jeho profese. A tak klasické kapesní hodinky střídají hodinky náramkové. A tento trend přetrvává dodnes.

Foto: Archiv firem

1. Nerezová ocel, Michael Kors, 7499 Kč. V zajetí minimalismu, Rhodenwald&Söhne, Bonami, 1899 Kč. 3. Pozlacené, Komono, 1890 Kč. 4. Antracitový ciferník zdobený římskými číslicemi v kombinaci s růžovým zlacením, Liu Jo, 5340 Kč.

Po válce zdobily zápěstí téměř každého muže

Velký dopad na výrobu hodinek měla první světová válka. Válečná taktika vyžadovala přesnou synchronizaci a tak se hodinky staly naprostou nezbytností důstojníků i obyčejných pěšáků.

Za války se také vyráběly stroje se speciálně odolným pláštěm, svítícími číselníky a nerozbitným sklem. Britové je svým vojákům začali vydávat v roce 1917. Po válce zdobily náramkové hodinky téměř každého muže v uniformě, ovšem brzy si je oblíbily i ženy, které je v dnešní době vnímají spíše jako doplněk, či jako šperk.

Foto: Archiv firem

1. Dámské náramkové hodinky z ušlechtilé oceli, Tchibo, 799 Kč. 2. Stříbrné elegnantní hodinky, Calvin Klein, 7330 Kč. 3. Hodinky z oceli a ciferníkem posetým krystaly, Liu Jo, 5060 Kč. 4. Hodinky na řetízku, Chanel, 114000 Kč.

Nosíme klasiku, modernu i retro

„Ženy vnímají hodinky především jako šperk. Letos jsou velmi trendy celokovové modely, u kterých si designér pohrává se zajímavými detaily pásku, což přidává mírnou dávku extravagance," říká Klára Galová za Liu Jo.

Velmi oblíbené jsou také kombinace dvou i tří barev kovů nebo jednoduchého kovového ciferníku spolu se zdobným koženým páskem.

„Hodně se vrací růžové a žluté zlato, ale i hodinky ve stříbrné barvě neustále hrají prim. Nadpoloviční většinu našeho portfolia tvoří pánské hodinky, což odpovídá trendu, že pánské hodinky se nám prodávají častěji než dámské,” říká Petra Vacková za Hodinky.cz a dodává, že nejprodávanější jsou retro modely a klasika.

„Stále se ale nejvíce prodávají univerzální a klasické hodinky, nikoliv sportovní modely. Poslední dobou lidé hodně poptávají hypoalergenní materiály.”

To potvrzuje i Klára Galová a dodává, že v průřezu několika let je stále oblíbená jednoduchost a klasika, která ve spojitosti se stylem své majitelky může působit jak sportovně, tak elegantně. „Tento typ hodinek lze vzít jak k dennímu, tak k večernímu outfitu.”

Foto: Archiv firem

1. S rudým páskem, Komono, 1890 Kč. 2. Hnědé kožené hodinky Triwa, prodává Zoot, 4799 Kč. Sportovně-elegantní hodinky pro muže i ženy. Analogové zobrazení času. Kovové pouzdro v kombinaci s pásek z imitace kůže zn. Scream, Mall, 465 Kč. Casio, 1490 Kč.

Hodinky pod stromeček

Dnes jde o velmi žádoucí stylový módní doplněk, který nosí bez výjimky jak ženy, tak i muži. Záleží samozřejmě na příležitosti. Pokud někdo preferuje sportovní styl, pak mu budou nejbližší elegantní a sportovní hodinky. Komu je nejbližší jednoduchý minimalismus, pak by měl zvolit klasiku v podobě zlatých nebo stříbrných hodinek.

„Pánské hodinky na kovovém řemínku jsou oblíbenější než na jiných materiálech (kůže, kaučuk, látka). Velmi populární jsou hlavně chronografy," dodává Petra Vacková.

Hodinky jsou také rok od roku stále častějším vánočním dárkem, kterým obdarováváme své blízké. V kategorii módy a doplňků patří k nejoblíbenějším a nejčastěji kupovaným dárkům vůbec.

Foto: Archiv firem

1. a 2. klasika v podání značky Daniel Wellington, gentlemanstore.cz, 4990 Kč. 3. a 4. Paul Hewitt, 6190 Kč a 6790 Kč.

Foto: Archiv firem

1. Pánské automatické náramkové hodinky, Tchibo, 3490 Kč. 2. Pánské hodinky Rhodenwald&Söhne Levantos, Bonami, 3199 Kč. 3. Pánský chronograf z ušlechtilé oceli s vyměnitelným koženým řemínkem, Tchibo, 1990 Kč. 4.Pánské náramkové hodinky, Tchibo, 1790 Kč.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám