Hlavní obsah

Hitler chtěl ukrást Vánoce a pověsit na stromek granáty

Berlín

Bláznivost a fanatismus nacistů a jejich vůdce Hitlera neznala mezí. Z nové historické analýzy totiž vyplynulo, že jedna z největších zrůd dvacátého století chtěla ukrást Vánoce, zrušit během tohoto svátku oslavu Kristova narození a na stromeček dokonce pověsit baňky v podobě granátů.

Článek

Ani propagandistické koledy mu v tom ale nepomohly, i když mnohé se drží v německy mluvících zemích dodnes.

A proč Hitlerovi Ježíšek tak vadil? Jednoduše byl Židem. Vystrnadit z německých Vánoc ho měly nacistické symboly, takže na stole se objevovaly bábovky ve tvaru svastiky ze speciálních forem, dárky halil balící papír se stejným motivem a Krista vymazat měly moderní koledy s novými texty. Mnohé se drží dodnes.

„Vždycky jsem si myslela, že koleda Es ist für uns eine Zeit angekommen byla písní o procházce zimním sněhem. Nedošlo mi, že odstranili Krista,“ tvrdí Heidi Bertelsonová k výstavě o nacistické demolici Vánoc probíhající v Kolíně nad Rýnem.

Dekristizaci Vánoc nařídili nacističtí ideologové Alfred Rosenberg a Heinrich Himmler. Ti chtěli Vánoce zrušit jako oslavu křesťanství a navázat na pohanské tradice oslavy slunovratu.

Reklama

Související témata:

Související články

Nela Boudová se těší na kýčovité Vánoce

Svou domácnost nazdobí herečka Nela Boudová (1. prosince oslaví své 42. narozeniny) vánočně už počátkem prosince. Jak sama říká, právě to ji na Vánocích baví...

Výběr článků

Načítám