Hlavní obsah

Finský domov Santy Clause letos osiřel, většina turistů se do země nedostane

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rovaniemi

Vánoce se pomalu blíží, ale v domovském městě Santy Clause na severu Finska, kam se každý rok sjíždějí desítky tisíc turistů, to letos kvůli koronavirové pandemii na příliš veselé svátky nevypadá. Země totiž přijala přísná opatření a většinu zahraničních turistů přes hranice vůbec nepouští.

Santa Claus letos ve své domovině úřaduje za plexisklemVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

V laponském městě Rovaniemi, které se prezentuje jako oficiální domov Santy Clause, se každý rok sjíždějí milovníci Vánoc z celého světa, kteří se těší na setkání se Santou, ale i na předvánoční kouzlo při pozorování polární záře či vyjížďku na sněžných skútrech ve sněhové safari.

Letos ale i tento kouzelný kraj čeká kvůli koronavirové pandemii velká změna. Děti se již nebudou moci osobně setkat se Santou, ten je bude vítat jen zpoza obrazovky přes plexisklo a elfové sice budou poblíž, ale jejich tvář bude zahalena rouškou.

Kvůli zhoršující se situaci navíc i Finsko zavedlo přísná opatření, což se týká většiny zahraničních turistů, jelikož mnozí z nich se do Finska vůbec nedostanou, a pokud už ano, budou muset absolvovat dvoutýdenní karanténu.

Štrasburk zrušil vánoční trhy, Vídeň je naopak povolila

Vánoce

Již v srpnu tak klesl počet zahraničních turistů o 78 % oproti předchozímu roku a nadcházející období to zřejmě bude ještě horší.

Návštěvu Rovaniemi si tedy zatím užívají jen děti z Finska a nikdo z místních neví, co bude dál. Firmy zaměřené na cestovní ruch, které v regionu zaměstnávají přibližně 8 % lidí, již začaly propouštět pracovníky a mnoho z nich má jen malou naději, že sváteční období bude možné zachránit, pokud vláda brzy neuvolní některá cestovní omezení.

Na návštěvě u Santy doma

Vánoce

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám