Hlavní obsah

Dům na Zlínsku zdobí přes dvacet tisíc vánočně laděných světel

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lípa

Stovky lidí denně přicházejí k vánočně vyzdobenému domku v malé obci Lípa na Zlínsku. Autorem pestrého zdobení plného elektrických svíček, které všechny nejvíc láká, je Antonín Hrbáček.

Dům na Zlínsku zdobí přes dvacet tisíc vánočně laděných světelVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Před lety jsem si koupil starší dům. Zdobím jej v předvánočním čase patnáct let. Letos mám ale ozdob daleko víc. Začalo mě to bavit, protože jsem elektrikář,“ řekl majitel domu Antonín Hrbáček.

Osvětlený vánočními ozdobami je doslova celý rodinný dům, dvorek, stodola i zahrada. „Je zde zhruba dvaadvacet tisíc elektrických svíček. Lidé uvidí padající sníh, hvězdy, vločky, komety, stromečky, anděly, sáňky i soba. Mám tu i houpačku pro nejmenší,“ vyjmenoval.

Za patnáct let jej výzdoba podle jeho propočtů vyšla na sto padesát tisíc korun. „Výzdobu jsem zavěšoval asi tři měsíce. Nejnáročnější bylo dostat se do výšek. Jsem na to totiž sám,“ podotkl majitel domu.

Dům podobný osvětleným objektům z hollywoodských filmů s vánoční tematikou nechává rozsvícený denně osm hodin. Za hodinu vánoční světla spálí kolem tří kilowattů. Což podle majitele domu znamená spotřebu asi patnáct korun za hodinu.

Dům rozsvěcuje kvůli školákům

Dům rozsvěcí každé ráno, když jdou děti do školy. Podruhé jej pak nechává zářit od pozdního odpoledne do desáté hodiny večerní.

Největší radost mu dělá zájem lidí, a především nejmenších zvědavců, kteří chodí obdivovat jeho dům nejen z Lípy, ale i ze širokého okolí. U domu každou chvíli zastavují automobily a lidé se k němu přicházejí fotografovat.

„Je to nejčarovnější barák na východě Moravy,“ pousmála se žena s dvojicí dítek, která přijela do Lípy ze Vsetína.

Reklama

Výběr článků

Načítám