Hlavní obsah

Děti připravily opuštěným psům opravdové Vánoce s dárky

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce, jak se patří, tedy s dárky, dobrotami a především s láskyplným pohlazením, připravily děti opuštěným a nalezeným psům v záchytné stanici na ranči Vránov nedaleko Sokolova. Donesly sem desítky kilogramů psího žrádla, ale také staré deky, matrace nebo třeba obojky a vodítka. Radost psům děti udělaly ale i tím, že je z kotců vyvedly vyvenčit.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Dobrot od příchozích rodičů s dětmi se dočkal i kříženec šarpeje Stacey.

Článek

„Naše holky sem jely se souborem zazpívat na benefiční koncert, takže se nabídlo, abychom přivezly psí konzervy a plný pytel sušených plící,“ popisovala Petra Dvořáčková z Kraslic. „Rodiny s dětmi přinesly pod vánoční stromeček přes padesát kilogramů nejrůznějšího psího krmení, ale i další potřebné věci pro provoz zařízení,“ uvedla vedoucí útulku Veronika Fazekašová.

Záchytné zařízení na ranči Vránov mezi Lomnicí a Boučím provozuje město Sokolov prostřednictvím své městské policie. „Děti ze 6. základní školy v Sokolově ve sbírce na podporu opuštěných psů přinesly přes dva a půl tisíce korun,“ řekl šéf sokolovské městské policie Petr Kubis s tím, že dalších zhruba 1600 korun vybraly děti z osmé sokolovské základní školy. „Chceme z toho pořídit zimní oblečky pro psy,“ sdělil Kubis.

Vánoce pro opuštěné psy na ranči

V rámci akce Vánoce pro opuštěné psy na ranči Vránov, kde v současné době čeká na nové majitele jedenáct psů, se představil na pódiu s vánočním stromkem například pěvecký sbor Harmonie z Kraslic. „Připravena byla ale i ukázka práce psů Policie ČR nebo psí tance, které s nimi secvičila ošetřovatelka. U kotců jsme uspořádali Ježíškovu cestu pro děti s celou řadou soutěží,“ uvedl Kubis s tím, že od poloviny roku, kdy začal útulek fungovat, v něm našlo azyl osmdesát psů.

Osvojit se jich podařilo 45. „Dalších 24 našlo své původní majitele,“ dodal Kubis. „Jen dva se nám vrátili zpět. První z nich špatně snášel samotu doma, takže přes den, když byli noví vlastníci v práci, štěkal. Druhému se u nového pána nelíbilo, přeskočil plot a přiběhl zpět do záchytného zařízení,“ popisovala Fazekašová. Kromě psů se ale útulek během půl roku ujal i jedenácti zatoulaných koček. Letos vyjde provoz sokolovskou radnici na necelý jeden milión korun.

O opuštěné a nalezené psy se děti jezdí starat nejenom o Vánocích, ale po celý rok. „Máme tady party, které nám pomáhají s venčením,“ uvedla Fazekašová. „Jsme rádi, že se nám poměrně dobře daří nalézat pro psy nové vlastníky. Psy nejdříve socializujeme, než je předáme. Musíme mít jistotu, že nikomu neublíží. Vždy má pes odcházející ze zařízení naučené nějaké základy, jakým je chůze na vodítku, a také musí například znát základní povely,“ popisovala Fazekašová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám