Hlavní obsah

Další předpověď slibuje bílé Vánoce

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meteorologové pokračují v upřesňování předpovědi počasí na období Vánoc. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek vydal tradiční dlouhodobý výhled počasí na následujících 30 dní. Na období vánočních svátků avizuje občasné sněžení s teplotami kolem nuly.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Článek

Závěrečných deset dní letošního roku, tedy i ve vánočním období, bude "oblačno až zataženo s občasným sněžením nebo sněhovými přeháňkami, později v nižších polohách srážky dešťové a mrznoucí". V noci bude rtuť klesat až k minus 12 stupňům, posléze se oteplí na minus dva až minus osm stupňů Celsia.

Denní teploty se budou nejprve pohybovat mezi minus pěti a jedním stupněm, postupně mezi minus třemi a třemi stupni. Koncem dekády budou atakovat hodnotu pěti stupňů Celsia.

V druhé polovině měsíce se ochladí

Do 20. prosince by nicméně mělo být "oblačno až zataženo s občasným sněžením nebo sněhovými přeháňkami." Zejména v nížinách se zpočátku bude jednat o srážky dešťové. "Postupně bude většinou oblačno se sněhovými přeháňkami," doplnil ČHMÚ.

Noční teploty budou kolísat nejprve mezi minus dvěma a minus sedmi stupni, postupně se ochladí na minus osm až minus 14. Při vyjasnění může rtuť klesat až k minus 20 stupňům. Přes den bude mezi minus pěti a jedním stupněm Celsia. Po krátkém oteplení může být koncem dekády až mezi minus devíti a minus třemi stupni.

Zatažený Silvestr

Začátkem roku 2011  bude "převážně zataženo, občas místy s deštěm, na horách a později i v nížinách srážky smíšené a sněhové". Nejprve budou noční minima mezi nulou a minus šesti stupni, postupně se bude ochlazovat až na minus deset. Přes den bude mezi nulou a šesti stupni. Závěrem období se rtuť ustálí kolem nuly.

Reklama

Výběr článků

Načítám