Hlavní obsah

Čtyři tipy, jak finančně ustát Vánoce

Novinky, bab

Kromě zátěže na psychiku mnohdy Vánoce znamenají zátěž i pro naši peněženku. Podle odborníků se lidé často pod vlivem emocí vrhají do nepromyšlených nákupů a nezřídka se i nesmyslně zadluží. Ve spolupráci s portálem Ušetřeno.cz přinášíme několik rad a tipů, jak finančně zvládnout Vánoce, abyste už v lednu unáhlených rozhodnutí nelitovali.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Průzkumy a různé statistiky každoročně naznačují, že Češi o Vánocích utrácejí jako diví a bohužel se ani nebojí kvůli tomu zadlužit.

Podle průzkumu společnosti Ipsos z loňského roku byla průměrná výše předvánoční půjčky 7869 korun. Většinou si pak lidé na Vánoce nepůjčovali více než 30 tisíc korun, což sice není závratná částka, ale rodinný rozpočet dokáže potrápit. Zvlášť když si lidé sjednají nevýhodnou půjčku a dostatečně se neseznámí s podmínkami.

„Takovéto půjčky mohou být sice vyřízeny prakticky okamžitě a lidé mají pocit, jak dobře pořídili, ale ve výsledku přeplatí kvůli nevýhodným podmínkám klidně 50 procent a více,” upozornil Vojtěch Rychlíček z Ušetřeno.cz.

Tip č. 1: Výdaje si předem naplánujte

Zvýšeným výdajům se o Vánocích pravděpodobně nevyhnete, ale když si je předem naplánujete, nezaskočí vás. Začněte podrobným seznamem všech položek, do kterého uveďte vše, co na svátky budete pořizovat. Stanovte si limit, kolik chcete utratit za dárky, zahrňte náklady na stromeček, výzdobu, jídlo i pití. Nezapomeňte ani na dopravu, pokud na svátky cestujete k příbuzným.

Pokud je výsledná částka příliš vysoká, vyškrtejte položky, bez kterých se dokážete obejít (například nové ozdoby na stromek, když máte ve sklepě tři krabice jiných) a nezapomeňte i na tzv. železnou rezervu, která by vám mohla pomoci vyrovnat se s případnými vyššími výdaji.

Tip č. 2: Náklady si rozložte

Nenechávejte všechny nákupy až na prosinec, kdy se toho na jednu výplatu sejde opravdu hodně. Pokud nemáte úspory, je pak těžké vše poplatit.

Nakupujte proto průběžně během celého podzimu. Dárky i celou řadu trvanlivých potravin můžete v klidu pořídit i delší dobu předem.

Tip č. 3: Držte se plánu a nekupujte nesmysly

Především s blížícím se Štědrým dnem je někdy těžké se udržet a nepodlehnout stresu. Pokud jste si udělali plán, je nejvyšší čas se ho i držet. Co v něm není, velice pravděpodobně nepotřebujete a nemá cenu to kupovat.

Rozhodně nekupujte dárky na poslední chvíli. Protože 23. prosince půl hodiny před zavíračkou a stále bez dárku je přesně ta chvíle, kdy se lidé přestávají chovat rozumně.

Tip č. 4: Nepůjčujte si

Držte se po celou dobu zásady, že Vánoce zvládnete s tím, co máte na účtu a že si na svátky nepůjčíte. Člověk se úvěrům v některých životních situacích nevyhne. Honosné Vánoce nad naše poměry by důvodem, proč se zadlužit, ale být neměly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám