Hlavní obsah

Čína už zahájila výrobu vánočních ozdob, chce jimi Evropu i USA zahltit

Novinky, Markéta Klánská
I-wu

Neobvykle vysoké teploty posledních dní odkazují k létu, ale v Číně už myslí na Vánoce. Do tohoto svátku sice zbývají necelé tři měsíce, přípravy však musí začít podstatně dřív. Čínské továrny proto již v září zahájily výrobu ozdob a vánočních stromků.

Článek

Ačkoli Čína vystupuje jako gigant, který je imunní vůči pohybům na světových trzích, opak je pravdou. Současná nestabilní ekonomika Spojených států a Evropy má velký dopad i na čínské manufaktury. Tato dvě odbytiště jsou totiž stále největší, a to i navzdory všem snahám Číny o osamostatnění.

Majitelům manufaktur s vánočním zbožím se ovšem daří dobře. S výrobou stromků a ozdob totiž letos začali dřív, aby se vyvarovali situaci z roku 2008, kdy kvůli ekonomické krizi utrpěli velké ztráty. Září a říjen jsou tedy měsíce, které jsou pro výrobce určující.

„Právě teď, kdy se světové ekonomice příliš nedaří, musela naše továrna podniknout potřebné kroky už v předstihu. Oslovili jsme naše staré zákazníky dřív, abychom případně našli nové obchodní možnosti,“ řekl Čche Sun-pching, který se svým starším bratrem vlastní továrnu ve městě I-wu na východě Číny. Stromky a ozdoby dodávají do Evropy a USA už více než deset let.

Manufaktury trápí nedostatek pracovních sil

Čínské exportéry však mnohem víc znepokojují vnitřní problémy v zemi. Inflace totiž dovedla čínské pracující k tomu, aby se poohlíželi po lépe placené práci v blízkosti jejich domovů.

„Největší problémy, se kterými se nyní potýkáme, jsou nedostatek pracovníků a získávání dotací od státu pro malé a střední podniky,“ řekl Sun-pching, v jehož podniku pracuje 200 lidí.

„Inflace je patrná a ovlivňuje naše životy. Neustále mám pocit, že nemám dostatek peněz na utrácení. Ani po těžkém dni v práci se nemůžu ubránit dojmu, že se zkrátka neuživím. Myslím si, že pokud šéfové vydělávají, měli by zlepšit podmínky pro pracující a zvýšit jim platy,“ postěžoval si agentuře Reuters 23letý pracovník manufaktury.

Reklama

Výběr článků

Načítám