Hlavní obsah

Chytrý telefon jako vánoční dárek

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuzemští obchodníci již naplno rozjeli svoje vánoční kampaně, ve kterých lákají především na výrazné slevy. Moc dobře přitom vědí, že jedním z nejvděčnějších dárků bude stejně jako každý rok chytrý telefon. Poradíme, na co si dát při výběru pozor.

Apple iPhone 11 je nejlevnějším telefonem v nabídce podnikuVideo: archív výrobce

 
Článek

Pokles cen o tisíce korun zapříčinily samozřejmě nejrůznější vánoční akce. Stejně tak má ale na tomto trendu nezanedbatelný podíl blížící se největší veletrh výpočetní elektroniky CES, který se bude konat v lednu v americkém Las Vegas.

Na něm totiž výrobci z celého světa pravidelně představují nejen nové počítače a tablety, ale také chytré telefony. Prodejci se tak logicky snaží zbavit skladových zásob dříve, než na trh přijdou atraktivnější modely.

S novými počítači a tablety se roztrhne pytel. Už za měsíc

Internet a PC

U špičkových přístrojů jsou slevy nejmarkantnější, ušetřit je možné klidně i několik tisíc korun. U levnějších modelů se pohybují slevy v řádech stokorun, i když i zde lze narazit na výjimky.

Nejlevnější neznamená nejlepší

Najít v internetovém obchodu nejvýhodnější cenu pomáhají nákupní rádci, jako je například portál Zboží.cz. Na něm stačí do vyhledávače zadat název požadovaného telefonu.

Ale pozor, nižší cena se automaticky nerovná nejlepší nabídka. V řadě případů totiž přístroje nemusejí být pro český trh o určeny, což může přinést celou řadu problémů.

Obchodníci například nabízejí telefony, které neobsahují češtinu. Za její dodatečnou instalaci si pak nechají připlatit. Některé modely navíc nejsou určeny do provozu v tuzemských sítích, a tak se může stát, že si s telefonem zavoláte, ale rychlý internet nespustíte.

Před nákupem podobných telefonů je tedy vždy vhodné si obchodníka pořádně „proklepnout“. Na Zboží.cz naleznou zájemci o nové přístroje uživatelské recenze, ve kterých se lidé dělí o své zkušenosti.

Apple iPhone 11: styl především

Nový iPhone 11 je nejlevnější telefon od Applu, který si v letošním roce odbyl premiéru.

Ceny špičkových iPhonů 11 Pro a 11 Pro Max se pak mohou vyšplhat klidně i na více než 40 000 korun.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 11

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 11

Ve srovnání se špičkovými modely, které mají slůvko Pro v názvu, se nicméně případní zájemci musí u levnější novinky smířit s některými kompromisy. Stylový vzhled nechybí, kvalitní OLED obrazovku ale nahradil obyčejný LCD panel s úhlopříčkou 6,1 palce, k dispozici je také pouze duální optika místo trojitého fotoaparátu.

Na druhou stranu předchůdce měl na zadní straně pouze jeden fotoaparát, v případě nové jedenáctky jde tedy rozhodně o posun správným směrem.

Duální fotoaparát u novinky staví na hlavním 12megapixelovém fotoaparátu, který je doplněn o širokoúhlý objektiv.

Po stránce výkonu by měl být iPhone 11 stejně výkonný jako další dva jablečné smartphony, které si odbyly premiéru na slavnostní akci v americkém Cupertinu. Bude totiž vybaven stejným procesorem.

Navzdory vysokému výkonu si novinka také polepšila v otázce výdrže baterie, bez elektrické zásuvky se obejde o hodinu déle než loňský iPhone XR.

  • Klady: široká nabídka barevných provedení
  • Zápory: horší displej než u modelů iPhone 11 Pro a 11 Pro Max
  • Cena: 18 900 Kč

Asus ROG Phone II: zrozen pro hráče

Srdcem herního smartphonu ROG Phone II je čipset Snapdragon 855+, který je nejrychlejší na světě.

Jde o osmijádrový čip, který se skládá z jednoho výkonného jádra Kryo 485 taktovaného na 2,96 GHz, tří podpůrných jader Cortex A76 s frekvencí 2,42 GHz a čtyř úsporných jader Cortex-A55 taktovaných na 1,8 GHz.

Foto: archív výrobce

ROG Phone II

Proti předchůdci by se novinka měla dočkat také nárůstu grafického výkonu až o 15 %, což je zásluha čipu Adreno 640. Do vínku dostal dále přístroj 8 GB operační paměti a 128GB úložný prostor. V prodeji se nicméně objeví také ještě lepší varianta s 12 GB operační paměti a 1024GB úložištěm.

ROG Phone II nabídne 6,6palcový OLED displej s vysokou obnovovací frekvencí 120 Hz. Díky tomu by měl být obraz krásně plynulý i při hraní akčních her. Samozřejmostí je rychlá odezva 1 ms či podpora standardu HDR10, který by měl zajistit dobré barevné podání kontrastně náročných scén.

K dispozici je u tohoto modelu celá řada příslušenství, díky kterému dovede zařízení zastat funkci kapesní i televizní konzole. Právě to je totiž největší předností nabízeného smartphonu. Všechny doplňky se nicméně dokupují zvlášť.

  • Klady: špičkový displej, vysoký výkon
  • Zápory: herní příslušenství se dokupuje zvlášť
  • Cena: 23 990 Kč

Alcatel 1S: cena hraje prim

Alcatel 1S cílí na méně náročné uživatele. Atraktivní cena totiž víceméně odpovídá výbavě telefonu.

Konkrétně přístroj pohání osmijádrový procesor v kombinaci se 4 GB operační paměti. Integrované 64GB úložiště lze rozšířit pomocí MicroSD karty. Displej nabízí úhlopříčku 5,5 palce, rozlišení HD+ a poměr stran 18:9.

Zadní strana smartphonu je pak vyvedena v černé, modré, růžové či zlaté barvě s efektem kartáčovaného kovu.

Foto: archív výrobce

Alcatel 1S

Alcatel 1S nabídne hlavní duální fotoaparát s rozlišením 13 a 2 Mpx, přičemž sekundární kamera slouží ke změně hloubky ostrosti. Fotoaparát dokáže automaticky rozeznat scénu díky umělé inteligenci. Samozřejmostí je snímač otisků prstů či software na rozpoznávání obličeje.

Prakticky totožnou výbavu nabízí také starší model, který se v prodeji objevil letos na jaře. Jediným rozdílem je nižší kapacita úložného prostoru a operační paměti. Konkrétně má základní provedení k dispozici 3 GB paměti a 32GB úložiště. Díky tomu je nicméně cena ještě příznivější.

  • Klady: s ohledem na cenovku solidní výbava
  • Zápory: průměrná kvalita fotoaparátů
  • Cena: 2590 Kč (pomalejší verze); 2990 Kč (výkonnější varianta)

Samsung Galaxy Note10: výkon na prvním místě

Vlajková loď společnosti Samsung se prodává ve dvou různých verzích – lidé mohou vybírat mezi modely Galaxy Note10 a Note10+.

Jak již samotný název napovídá, větší z dvojice je verze se znaménkem plus v názvu. Ta má 6,8palcový displej s rozlišením Quad HD+, tedy 3040 x 1440 obrazových bodů. Proti tomu základní Galaxy Note 10 nabízí dotykovou plochu o velikosti 6,3 palce s rozlišením Full HD+ (2280 x 1080 obrazových bodů).

Odlišná je také u obou telefonů nabízená výbava, byť oba přístroje staví na osmijádrovém procesoru Exynos 9825, u kterého jsou jednotlivá jádra taktována na 2,7 GHz + 2,4 GHz + 1,9 GHz.

Galaxy Note 10+ má k dispozici 12 GB operační paměti, 256 nebo 512GB úložiště, které je možné rozšířit prostřednictvím paměťových karet microSD až o 1 TB, a akumulátor s kapacitou 4300 mAh.

Chytré telefony Samsung Galaxy Note10 a Note10+Video: archív výrobce

Proti tomu menší Galaxy Note10 disponuje pouze 8 GB operační paměti, 256GB úložištěm a 3500mAh baterií. Slot pro paměťové karty byste u něj hledali marně. Oba telefony navíc přišly o klasický sluchátkový jack 3,5 mm.

V útrobách novinek se stejně jako u všech předchůdců řady Note ukrývá pero S Pen. To bylo ale přepracováno, takže kromě psaní poznámek zvládá i různá gesta.

Uživatelé mohou nyní své poznámky upravovat zmenšováním, zvětšováním či měnit barvu textu. Takto lze pouhými několika klepnutími zformátovat a nasdílet zápis z jednání nebo proměnit závan inspirace v editovatelný dokument.

Nově jsou u pera S Pen podporovány také tzv. Air actions, které umožňují částečně telefon ovládat gesty. Díky zpřístupnění SDK pro Air actions mohou vývojáři vytvářet vlastní ovládací gesta, která budou uživatelé moci použít při hraní her nebo práci s oblíbenými aplikacemi.

  • Klady: vysoký výkon, práce s perem je velmi příjemná
  • Zápory: pro některé uživatele již příliš velké rozměry
  • Cena: 18 300 Kč (Galaxy Note10); 22 100 Kč (Galaxy Note10+)

Xiaomi Redmi Note 8T: za málo peněz hodně muziky

Chlubí se nejlepším fotoaparátem s cenovkou pod pět tisíc korun. Smartphone Xiaomi Redmi Note 8T má na zadní straně hned čtyři objektivy, pátý je pak umístěn na čelní straně.

Hlavní kamera je osazena snímačem Samsung s rozlišením 48 Mpx, který ve standardním režimu využívá technologii skládání 4 pixelů do jednoho, což přináší jasné 12Mpx snímky i za horších světelných podmínek.

Velmi dobrých výsledků mimochodem fotoaparát dosahuje také v noci, alespoň na danou cenovou kategorii.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Redmi Note 8T

V případě potřeby ale uživatelé mohou přepnout do plných 48 MPx a mít tak detailnější momentky, než jaké nabízí v dnešní době drtivá většina fotoaparátů.

Dále je k dispozici sekundární 8Mpx snímač s širokoúhlým objektivem s úhlem záběru 120°. Ten je doplněn o 2Mpx makro kameru pro záběry ze 2 cm a 2Mpx asistentem hloubky ostrosti – právě to je onen čtvrtý objektiv na zadní straně. Čelní kamera pak nabízí rozlišení 13 MPx.

Ani v ostatních parametrech telefon za konkurencí nezaostává, spíše naopak. Srdcem telefonu je 8jádrový procesor Qualcomm Snapdragon 665, který udává pracovní tempo až při frekvenci 2 GHz. Model Redmi Note 8T dostal dále do vínku 3 GB operační paměti a 32GB interní úložiště. Paměť o velikosti 4 GB je bohužel výsadou až dražší verze.

Telefon nabízí 6,3palcový displej s vykrojením nahoře, ve kterém se ukrývá čelní kamera. Rozlišení tohoto panelu s poměrem stran 19,5:9 je 2340 x 1080 obrazových bodů.

  • Klady: prémiové fotoaparáty i v nižší cenové třídě
  • Zápory: má pouze 3 GB operační paměti, vyplatí se připlatit 500 Kč za výkonnější variantu
  • Cena: 4990 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám