Hlavní obsah

Češi za elektroniku pod stromeček plánují utratit v průměru 3500 korun, o 200 víc než loni

Novinky, bab

Za elektroniku pod stromeček letos v průměru Češi utratí 3500 korun. Za dárky v populární kategorii počítačů a telefonů dokonce 10 tisíc korun. Oproti loňsku stoupla útrata za elektroniku zhruba o 200 korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Mezi dárky nad pět tisíc korun kralují chytré telefony a notebooky, zejména ty konvertibilní ,dva v jednom‘, ze kterých je možné odtržením displeje udělat tablet. Novinkou budou dálkově ovládané drony,” uvedl Martin Vařbuchta ze společnosti Intel, která provedla anketu mezi největšími tuzemskými prodejci elektroniky Alza, CZC.cz, Mall a Datart.

V nižší cenové kategorii do pěti tisíc korun jsou letos hitem zařízení pro péči o zdraví a tělo, zejména chytré a fitness náramky a sport-testery.

Prodejní bestsellery domácí elektroniky letošních Vánoc
PořadíElektronika nad pět tisíc korunElektronika do pěti tisíc korun
1.chytré telefonysport-testery a fitness náramky
2.notebook 2v1 (kombinace notebooku a tabletu)levnější tablety
3.herní konzolelevnější chytré telefony
4.televizezařízení pro péči o tělo
5.dronymalé domácí spotřebiče
6.chytré hodinkydoplňky: selfie tyče, sluchátka, externí baterie, disky
7.fotoaparáty (zrcadlovky)stavebnice
Zdroj: Průzkum Intel

„Ženy budou nejčastěji obdarovávány notebooky 2v1, mobilními telefony, fitness náramky či mixéry na smoothie,“ upozornila Šárka Jakoubková ze společnosti Alza.

„Muži se sami či za přispění partnerky obdarují high-endovou počítačovou výbavou, produkty pro chytrou domácnost, elektronickými doplňky do auta či pro sport,“ dodal Tomáš Pilský ze společnosti CZC.cz.

„Teenageři se mohou těšit na akční kamery, chytré telefony, herní konzole, sluchátka, konvertibilní notebooky či selfie tyče,“ uvedla Iva Pavlousková ze společnosti Datart.

Podle Michaly Gregorové ze společnosti Mall lidé pod stromečkem najdou například i externí disky či powerbanky.

Nápady chybí hlavně mužům

Češi si na nedostatek peněz, za které chtějí dárky pořídit, nestěžují. Chybí jim však nápady, čím své blízké obdarovat.

„Nejvíce se nad výběrem dárku trápí muži. Vybrat ten správný vánoční dárek je velmi těžké pro dvě třetiny z nich,“ zmínil Vařbuchta.

Nákupní horečka vyvrcholí ve 3. prosincovém týdnu

Lidé začali dárky kupovat již koncem října. V současné době, jak potvrzují tuzemští prodejci oslovení v anketě, jsou předvánoční nákupy v plném proudu. Kulminovat budou třetí týden v prosinci.

Aby on-line nákup dorazil balíkovou přepravou do Štědrého dne, doporučují prodejci objednat alespoň s týdenním předstihem. Na výdejních místech či v prodejně bude možné objednané zboží vyzvednout ještě 23. prosince, v případě prodejen Datart dokonce 24. prosince.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám