Hlavní obsah

Češi se těší na Vánoce, od Ježíška chtějí hlavně peníze

Na vánoční svátky se těší devět z deseti Čechů. Některý z vánočních zvyků dodržují téměř všichni, konkrétně 97 procent dotázaných. Na překvapení pod stromečkem si ale Češi nepotrpí - téměř dvě třetiny z nich se předem s blízkými dohodnou na dárcích.

Foto: Novinky

Stromeček zdobí 94 procent Čechů, mezi dárky pod ním by nejraději viděli počítač nebo hotovost.

Článek

Češi průměrně dodržují kolem pěti vánočních zvyků. Stromeček zdobí 94 procent respondentů, adventní věnce má doma 70 procent Čechů. Mnoho rodin dodržuje také obyčej, že od štědrovečerního stolu může vstát pouze hospodyně. Nejméně frekventovaným vánočním zvykem je lití olova, jehož se drží pouhé jedno procento tradicionalistů. Vyplývá to z průzkumu agentury TNS AISA pro společnosti T-Mobile.

Předvánoční šílenství v obchodech nemá ráda třetina respondentů, 57 procentům se nicméně líbí předvánoční nabídka prodejen. Na 61 procent lidí nakupuje dárky několik týdnů předem, pětina dotázaných se řadí mezi opozdilce, když dárky shání na poslední chvíli před Štědrým dnem. Téměř pětina (19 procent) má naopak nakoupeno několik měsíců předem.

Češi se obávají nepříjemných překvapení pod stromečkem, a proto se 62 procent z nich předem s rodinou dohodne, co si vzájemně koupí. Každý pátý respondent (22 procent) se přiznal, že se při výběru dárků nechává ovlivnit reklamou.

Nejčastějšími dárky jsou kosmetika, oblečení, knihy a hotovost. Češi si k Vánocům nejčastěji přejí počítač (29 procent) a hotovost. Téměř polovina lidí by ráda dostala mobilní telefon, radost udělá i vlastnoručně vyrobený dárek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám