Hlavní obsah

Ceny vánočních stromků neporostou, čeští pěstitelé jich mají dostatek

V Česku se ročně spotřebuje až 1,3 milionu vánočních stromků. Přestože polovina z nich je z dovozu, nemuselo by tomu tak být. Produkce českých pěstitelů kvalitních stromků je na vzestupu, proto se ani nepočítá, že by cena za stromky vzrostla. Některé druhy stromků by dokonce mohly i zlevnit.

Foto: Novinky

Vánoční stromky v květináči

Článek

Mezi nejoblíbenější vánoční stromky patří v Česku jedle, které tvoří až 75 procent prodeje, následuje je stříbrný smrk (15 %) a klasický smrk s borovicí (10 %).

Přestože kvalitních stromků je i od českých pěstitelů dostatek, až 50 % prodávaných stromků pochází z Polska a Dánska. Je to dáno zejména marketingovým tahem některých firem, které chtějí před Vánoci nalákat zákazníky do svých prodejen.

Podle místopředsedy Sdružení pěstitelů vánočních stromků Františka Valdmana to vytváří velký tlak na naše české pěstitele, kteří mají často v nabídce mnohem kvalitnější stromky, ale je pro ně velmi těžké těmto obchodním řetězcům cenově konkurovat.

Zapomeňte letos na svařák, přichází teplé pivo

Muži

Letos je situace pro české pěstitele o to složitější, že nevědí, do jaké míry budou prodeje stromků fungovat, i kvůli vládním koronavirovým opatřením.

„Když už stromky jednou vytěžíte, musíte je prodat, nebo vyhodit. V oboru proto vládne velká nervozita,” upozorňuje Valdman.

Koronavirový advent: Kolín nad Rýnem zrušil vánoční trhy

Koronavirus

Ceny stromků

U nejprodávanějších kategorií stromků ve velikosti 150 až 200 centimetrů sdružení předpokládá, že cena jedle kavkazské bude od 550 do 900 korun. Na horní hranici bude její cena v centru Prahy, kde je vysoký nájem za prodejní místo, u pěstitele v menších obcích by měla být kolem 550 Kč.

Stříbrný smrk má vyjít na 350 až 450 korun, což by bylo méně než loni.

Smrk ztepilý vyjde na 300 až 400 Kč, borovice na 400 až 500 Kč.

Prodej stromků začne tradičně začátkem prosince.

Tip, aby řezaný stromek dlouho vydržel
Řezaný stromek se má skladovat v chladu v nádobě s vodou. Je nutné odříznout špalíček na kmínku zalepeném smolou. Díky řezu přijme asi pět litrů vody a zůstane déle svěží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám