Hlavní obsah

Brusel letos raději nevztyčí vánoční strom. Má strach z islamistů

Právo, los

Metropoli Belgie letos nezkrášlí vánoční strom, který tradičně stával na hlavním náměstí. Rozhodla tak bruselská radnice kvůli obavám z muslimské komunity, již by nasvícený křesťanský symbol Vánoc prý mohl urazit. Napsal to server Right perspective.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle serveru radnice nechá na Grande Place raději zbudovat elektronickou instalaci stromu. To ale odsoudila jedna z radních Bianca Debaetsová s tím, že instalace nebude připomínat křesťanské svátky. „Obávám se, že právě odkaz na křesťanství byl hlavním popudem vánoční strom nevztyčit,” uvedla.

V Belgii žije četná muslimská komunita, která se stále více radikalizuje. Na jaře vyzval Fouad Belkacem, člen tamní islámské skupiny Šaría4Belgium, Belgičany, aby opustili zemi, pokud se jim islám nelíbí. Prohlásil to po násilnostech ze strany přistěhovalců, jež propukly poté, co policistka zastavila ženu v závoji a v souladu se zákony ji vyzvala, aby obličej odhalila a legitimovala se. Žena ji však napadla a zlomila jí nos. Belkacem za to útočnici pochválil.

„My, muslimové, nemáme pro vás, nevěřící, a váš životní styl špetku úcty. Naše náboženství je nadřazené vašemu. Pokud se vám to nelíbí, můžete se z Belgie odstěhovat,“ prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám