Hlavní obsah

Blíží se Vánoce, Češi plní německé příhraniční obchody

Právo, Aleš Pelikán

Víkendy v příhraničních obchodních centrech v Německu a Rakousku jsou už tradičně tak napůl české. V předvánoční době to platí dvojnásob. Nebylo tomu jinak ani v uplynulých dvou dnech.

Foto: Aleš Pelikán , Právo

Obchod Real v Heidenau patří mezi oblíbené, kam Češi rádi chodí nakupovat.

Článek

Zákazníky z Česka láká u sousedů hlavně kvalitnější zboží a mnohdy i jeho nižší ceny. Němečtí obchodníci jsou už také na Čechy připraveni.

„Připravujeme pro ně i řadu akcí. Vždyť Češi tvoří až desetinu našich zákazníků,“ řekla Právu jedna z prodavaček v obchodním centru Real u dálnice v Heidenau nedaleko saské Pirny. Není divu, z Ústí nad Labem tam cesta trvá po dálnici zhruba půlhodinku.

V obchodě jsou české nápisy, je možné platit i v korunách a bez poplatku českými platebními kartami. Zaregistrovaní čeští zákazníci navíc dostávají e-mailem české letáky a slevové kupóny, které si mohou doma vytisknout. Podle zdejších zkušeností Češi nakupují v německých obchodech velmi často především některé potraviny a drogistické výrobky. Jak jsme se přesvědčili, ví proč.

Češi plní německé příhraniční obchody

Například aviváž Lenor 1,2 litru vyjde v německém Kauflandu na 1,59 eura, tedy na necelých 40 korun. V českém Kauflandu přitom litrová aviváž Lenor stojí 64,90 Kč.

„Češi nakupují nejen drogerii, ale hlavně potraviny. Převládají mléčné výrobky, jogurty, sýry, ale i mléko a máslo,“ řekla Právu prodavačka Kauflandu v drážďanském nákupním centru Elbepark. V obchodě co chvíli zní hlášení v češtině, že zákazníci z Čech mohou platit českými platebními kartami.

„Jogurty a sýry se rozhodně nakoupit vyplatí, vyjdou levněji a hlavně jsou kvalitnější. Vyplatí se i některé věci na vánoční pečení,“ řekla Právu Jitka Chmelová z Chlumce.

Například stogramový balíček plátků mandlí se dá v Německu pořídit v přepočtu za zhruba 17 korun, v Česku stojí kolem 25 korun. Čtyřistagramové balení ementálu stojí v německých obchodech dvě eura, tedy asi padesátikorunu, v Česku je stejné balení zpravidla o 15 korun dražší.

Čerstvé mléko vyjde za hranicemi na 12,50 Kč, v Česku pak stojí kolem 15 korun. O něco levněji vyjde i máslo, čokolády a další pochutiny. Vyplatí se nakoupit i české plzeňské pivo, v Realu nabízejí basu Pilsner Urquell v přepočtu za 16,25 Kč za jedno pivo, v Česku přitom stojí láhev kolem 22 korun. Po vypuknutí metanolové aféry v Česku se zvýšil značně i prodej alkoholu – především toho běžného: rumu a vodky.

Češi se při nákupech u sousedů ohlížejí ale i po jiném zboží. „Ráda tu nakupuji textil, hlavně když jsou výprodeje. Nyní také koukám po parfémech, zpravidla jsou tu také o něco levnější,“ řekla Chmelová. Podle ní se vyplatí i hračky.

„Stejně jako loni jsem nakoupila adventní kalendáře Playmobil, v Česku vyjdou kolem čtyř set korun, tady stojí deset eur,“ dodala. To potvrzuje i prodavač hračkářství v Elbeparku. „Stavebnice Playmobil a Lego jsou před Vánocemi tradičním hitem německých i českých zákazníků,“ uvedl.

Lyže i o tisícovku

Mezi sportovním zbožím s nadcházející zimou dominují lyže. V obchodě Real se například dají pořídit sjezdovky Head Icon TT 500 i s vázáním v přepočtu za necelých 7 tisíc korun, české internetové obchody je nabízejí o tisícikorunu dráž.

„V Rakousku nakupuji mnohé věci, především ale drogerii,“ řekla v sobotu Právu na parkovišti v příhraničním Mistelbachu žena ze seatu, jehož značka potvrzovala bydliště na jihu Moravy. „Zejména prací prášky, aviváže a podobně tady koupím o třetinu až polovinu levněji. A pokud chci kvalitní potraviny, byť jsou zase dražší než u nás, tak jedu taky sem. Jedl jste někdy salám třeba z rakouské Billy? Tak jej zkuste porovnat s tím, co koupíte doma,“ rozhorlila se.

Benzín v Rakousku? Už ne

Výhodný nákup drogerie potvrzuje nemálo lidí z jihu Moravy. Naopak, beznadějně pryč jsou časy, kdy se lidem z pohraničí vyplatilo jezdit za pohonnými hmotami do Rakouska. Jestliže byly doby, kdy se v Rakousku dalo natankovat s úsporou bezmála tří korun na litru, dnes stojí palivo v Rakousku více než u nás.

Nafta byla na pumpě před vjezdem na dálnici do Vídně za 1,519 eura, což je 38,39 koruny. V Břeclavi přitom pumpa společnosti Bors prodává litr za 37,50 koruny. Benzín, který je v Rakousku oproti České republice stále dražší než nafta, stál na pumpě společnosti ÖMV 1,539 eura, tedy 38,89 koruny. Na opačné straně hranice je s cenou 36,90 o dvě koruny levnější.

Češi jsou zvyklí nakupovat v supermarketech i v neděli, v Německu a Rakousku ale zůstávají zpravidla vždy v neděli obchody zavřené.

Výjimky bývají vždy v adventním čase, letos řada obchodů v Drážďanech a okolí otevře první a třetí adventní neděli. V Rakousku se údajně nic měnit nebude.

Reklama

Související články

Vánoce budou na blátě, ukazuje výhled počasí

O letošních Vánocích si zřejmě sněhu příliš neužijeme. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) totiž ve své dlouhodobé předpovědi počítá pro závěrečnou...

Výběr článků

Načítám