Hlavní obsah

Benzin do Vánoc zdraží, ale jen mírně

Právo, Martin Procházka

Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic v České republice, které v posledních týdnech mírně klesaly, se v následujících týdnech ustálí na současných hodnotách.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Do Vánoc může přijít mírné zdražení, které by se týkalo hlavně nafty. Ta by tak stejně jako loni mohla stát víc než benzin. Oproti loňskému roku ale budou ceny o dost níže.

Zatímco počátkem listopadu se litr nejprodávanějšího Naturalu 95 prodával podle společnosti CCS v průměru za 33,65 koruny, nyní je to o 1,42 Kč méně. Nafta loni stála již více než benzin, 33,77 koruny, a byla tak téměř o dvě koruny dražší než v současnosti.

„Minulý týden ještě ceny mírně klesaly, a to hlavně díky posilující koruně vůči dolaru. V následujících dvou týdnech očekávám spíše stagnaci cen, protože začala zdražovat ropa. Severomořská ropa Brent se v současnosti prodává za cenu kolem 62 dolarů za barel,“ řekl Právu analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Stabilizovat ceny benzinu pomáhá kurz koruny i podle hlavního analytika BH Securities Štěpána Křečka. „Snižuje to korunovou cenu dovážené ropy,“ řekl Právu.

Dlouhodobý výhled je podle Tomčiaka pro motoristy relativně příznivý. „Neočekáváme prudký růst cen pohonných hmot. U ropy se předpokládá mírné zdražení na 65 až 70 dolarů za barel, to ale přijde asi až v příštím roce. Ropy je nyní na trhu dostatek, a to by mělo nějakou dobu vydržet,“ dodal.

Křeček očekává mírný nárůst cen. „Ceny na čerpacích stanicích mírně porostou, v řádu haléřů. V prosinci bude zasedat ropný kartel OPEC a lze předpokládat, že nejen potvrdí současné těžební limity, ale dojde i k jejich snížení, což znamená méně ropy na trhu,“ řekl Křeček.

V Portugalsku je kvůli stávce řidičů cisteren benzin na příděl

Ekonomika

Od začátku roku došlo podle jeho slov k nárůstu ceny ropy Brent o 14 procent, což je především důsledek dohody kartelu OPEC, Ruska a dalších výrobců na snížení produkce ropy o 1,2 milionu barelů denně.

Zároveň očekává, že se ceny benzinu a nafty budou sbližovat. „Je možné, že dojde v důsledku topné sezony k efektu, který jsme zažili minulý rok, kdy ceny nafty přeskočily benzin už začátkem listopadu,“ dodal.

Reklama

Související články

Nafta i benzin dál mírně zlevňují

Pohonné hmoty v Česku za poslední týden mírně zlevnily. Průměrná cena benzinu klesla od minulé středy o osm haléřů na 32,25 koruny za litr. Nafta zlevnila...

Výběr článků

Načítám