Hlavní obsah

Benešův betlém se rozšířil o další postavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loštice

Do dřevěného betléma loštického řezbáře Jaroslava Beneše, který zachycuje osobnosti z reálného života, přibyly další figurky. Novým osadníkem se stal fotograf Jindřich Štreit, samotné Loštice reprezentuje Luděk Štipl ze sdružení Respekt a tolerance a zakladatelka místní taneční tradice Jarmila Seidlová. Na betlému řezbář pracuje od roku 1994, má už zhruba 300 postav. Novým zástupcům dělá společnost řada známých osobností z regionu včetně umělců, ale například i prchající vězeň Jiří Kajínek.

Foto: ČTK

Jaroslav Bednář s novými figurkami

Článek

Štreit v podobě devíticentimetrové figurky reprezentuje Moravu. V betlému má "parťáka", postavičku dlouholetého fotografa ČTK Vladislava Galgonka. Oba drží v rukou fotoaparát s ptáčkem. Zachytit výstižnou Štreitovu podobu však podle řezbáře nebylo lehké. „Pan Štreit je velmi rozlítaný člověk. Nakonec se mi podařilo přes něj sehnat fotky. Byly jak z kriminálky, pěkně zboku a zepředu. Figurka dopadla velice dobře, jde tam hezky poznat," řekl Beneš.

Jeden z nejznámějších fotografů, který letos oslavil sedmdesátiny, bere své zpodobnění v betlému s nadhledem. „Beru to víceméně s humorem, v betlému jsem ještě nebyl," řekl Štreit. Jeho postavička má netradiční sousedy, kterými se řezbář inspiroval v minulosti, například hanáckého obra Josefa Drásala, zápasníka Gustava Frištenského či šternberského malíře Libora Vojkůvku. Doplňuje je figurka vězně Kajínka prchajícího z nedaleké mírovské věznice.

V betlému řezbář zachycuje i skutečné obyvatele Loštic. Letos je reprezentuje Luděk Štipl, který se zasadil o obnovu loštické synagogy, ženské osazenstvo posílila Jarmila Seidlová, spojená s loštickým tancem a místním tanečním souborem. Figurku řezbář stvořil za pomoci pokračovatelky tanečního klubu Orda Magdy Leštinské a vnučky Seidlové Radky Homolákové, které mu předaly potřebné podklady.

I když Benešův betlém čítá na 300 figurek, o nedostatek inspirace řezbář obavu nemá. Kandidátů je podle něj stále dost.

„Nemohu říci, jaké budu dělat příště, může se to změnit a také se může kdovíco přihodit," podotkl Beneš. Strach nemá ani z toho, že by betlém trpěl nedostatkem prostoru. Další postavy se prý v budoucnu objeví i ve vzduchu v podobě andělů.

Betlém bude veřejnosti zpřístupněn od 1. prosince, podle Beneše dostanou noví obyvatelé i občanské průkazy. Výhodu mají v tom, že v betlémě nikdy nezestárnou, ale ani neomládnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám