Hlavní obsah

Andersenovo Děvčátko se sirkami o Vánocích ve Stavovském divadle

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pohádky Hanse Christiana Andersena jsou sice mnohdy drsné, ale přesto spoluvytvářejí vnímání krásy a dobra. Národní divadlo připravuje pro malé i velké diváky pohádkové balety a k Louskáčkovi a Zlatovlásce se nyní přidává i Andersenovo Děvčátko se sirkami. Premiéru bude mít 11. prosince ve Stavovském divadle v podání souboru taneční konzervatoře.

Článek

Umělecký šéf baletu Národního divadla Petr Zuska je přesvědčen, že je potřebné dávat studentům a mladým tanečníkům příležitost a povzbudit jejich chuť něco nového a objevného dělat: „Od toho jsme v Národním divadle, abychom jim mohli ukázat způsob práce a dali jim možnost k vlastnímu vyjádření a k rozvoji osobnosti... Na jevištích se však střídají tři soubory Národního divadla, takže nebývá jednoduché  je zařadit do hracího plánu...“

Vystoupení pod vedením japonského týmu

Vystoupení Bohemia Baletu ozvláštní také japonský tvůrčí tým. Představení totiž vzniklo v produkci Hiroshi Koizumi, ve spolupráci s Kasai Dancing Company a Theatre Company Bungeiza z japonské Toyamy. Autorem scénáře je Haruhiko Miyajima, hudbu vytvořil Shigeru Yahata, choreografii Haruko Kasai, o výtvarnou stránku se podělili Hideo Kugo (scéna) a Mariko Namikawa (kostýmy).

Děvčátko, které o Silvestru prodává na ulici sirky 

Fantazie a sny Děvčátka se sirkami se velmi hodí do adventního období, neboť příběh chudé holčičky, marně se snažící o silvestrovském večeru prodávat sirky, vede dětského diváka k soucítění a touze pomáhat potřebným. S titulní a zároveň ústřední pohádkou se prolínají ještě další tři Andersenovy pohádky: O ošklivém káčátku, O dívce v červených střevíčkách a O statečném cínovém vojáčkovi.

Vzpomínáte na statečného cínového vojáčka, který miloval papírovou tanečnici? Znovu s ním prožijeme mnohá dobrodružství. Vojáček si neposteskne, ani když vypadne z okna, ani když ho kluci pustí v loďce po divokých vlnách stružky, ani když padá vodopádem do řeky a spolkne ho ryba... Jeho láska i statečnost byla tak veliká, že se hozen do krbu při pohledu na tanečnici roztaví v cínové srdce...

Nesejde na tom, narodíme-li se na kachním dvoře, jen když jsme z labutího vejce.
Hans Christian Andersen

Pohádka O dívce v červených střevíčkách zvala svým tanečním tématem už vícekrát k tanečnímu ztvárnění. Střevíčky, jež nejsou nikdy unavené, jsou symbolem, který vypovídá o až zničující síle vášně k tanci, k umění. Osvobozující zvěst a katarzi zato přinese divákům pohádka O ošklivém kačátku. 

Děvčátko se sirkami

Premiéra: 11. prosince 2009 ve Stavovském divadle

Reprízy: 24. a 31. ledna, 14. února, 10. dubna, 8. května 2010

Z ošklivého káčátka se stala krásná labuť. „Byla pak velmi šťastná, ale naprosto ne pyšná, neboť dobré srdce nikdy nezpyšní...,“ napsal Andersen. A v tom je také poselství krásy, radosti a vtipu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám