Hlavní obsah

Americký prezident rozsvítil národní vánoční strom

Washington

Americký prezident Barack Obama společně se svou rodinou rozsvítil ve čtvrtek tradiční vánoční strom v centru hlavního města Washingtonu. Slavnostní tradici dodržují američtí prezidenti už od roku 1923.

Foto: Profimedia.cz

Národní vánoční strom rozsvítil prezident Back Obama ve Washingtonu

Článek

"Už 89 let se prezidenti a (běžní) Američané shromažďují k rozsvícení národního vánočního stromu," poznamenal Obama směrem k několika tisícům lidí, kteří se sešli v parku jižně od Bílého domu. Právě uprostřed tohoto parku byl vánoční smrk ozdoben.

"Letos máme úplně nový strom," upozornil prezident. V únoru totiž bouře vyvrátila smrk používaný dříve pro vánoční zdobení, který byl vysazen v roce 1978. "Vím, že není tak velký jako ten starý, potrvá nějakou dobu, než vyroste. Ale musíme teď odstartovat novou tradici," řekl Obama.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident si při slavnosti rozsvícení vánočního stromu s celou rodinou zazpíval

"V tomto svátečním období se znovu zaměřujeme na místa, která nás sjednocují, stejně jako na členy rodiny, sousedy, Američany, (...). Připomeňme si, že jsme jedna rodina," zdůraznil.

Vzápětí se Michelle Obamová s dcerami Sashou a Maliou opřely do přepínače a ozdoby na stromě se rozzářily. Dav v tom okamžiku propukl v jásot, popsala atmosféru u stromu agentura AFP.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám