Hlavní obsah

Akce za záchranu Ježíška bojuje za zachování českých tradic

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku vždy nosil dárky Ježíšek. Ač se nám nejprve soudruzi snažili vnucovat ruského Dědu Mráze a od roku 1989 se zase o naši přízeň uchází Santa Claus, Ježíšek si své prvenství v našich myslích uchovává. Ne tak ale u obchodníků, kteří si s tradicemi příliš hlavu nelámou a reklamy se Santou se stále objevují v televizi i ve výkladních skříních. I proto se každoročně na internetu pod názvem "Zachraňte Ježíška" bojuje za zachování českých tradic.

Článek

„Naším cílem není zakázat Santu Clause v České republice, ale chceme připomenout našeho tradičního českého dárkonoše Ježíška. Chceme, aby si česká veřejnost uvědomila krásu a originalitu tradičních českých vánočních svátků a zachovala je pro další generace,“ říká Tomáš Zdechovský, jeden z organizátorů celé akce. Na Facebooku by organizátoři této akce rádi získali minimálně 50 000 příznivců.

V těchto dnech se ke kampani za záchranu Ježíška přidali po Facebooku už tisíce lidí z celé Evropy.

Na stránkách www.zachrantejeziska.cz je možné podepsat petici. Kampaň doprovázejí protestní akce sněhuláků po celé České republice. Osmnáctého prosince se pak sněhuláci mají sejít v Praze před Úřadem vlády ČR. Tam by také měla být premiérovi Petru Nečasovi předána symbolická petice. Podle organizátorů je totiž nutné, aby si význam českých tradic uvědomovali právě politici, kteří mají možnost mnoho věcí v Česku změnit.

O projektu Zachraňte Ježíška

Projekt Zachraňte Ježíška vznikl v roce 2008 v hlavách několika mladých lidí a studentů, kterým se podařilo během několika dní sebrat na internetu přes 30 000 podpisů. Byl inspirovaný Zdechovského čtyřletým synem Tobiášem, který se dožadoval vedle dárků od Ježíška také nadílky od Santy Clause.

V dalších letech se projekt rozrůstal i do sousedních zemí Rakouska a Slovenska. Setkal se s obrovským úspěchem a studenti tento projekt udržují i nadále. V minulých letech probíhaly dokonce demonstrace v několika městech České republiky. Sněhuláci protestovali proti amerikanizaci Vánoc například ve Strakonicích, Hradci Králové, Náchodě, Jihlavě, Ostravě, Brně, ve Velkém Meziříčí a Praze.

Reklama

Související články

Jak zkrátit dětem čekání na Ježíška

V prosinci se našim potomkům začne čas loudat. Nekonečné čekání na Vánoce jim může zkrátit malá dětská párty. Na dveře klepe Mikuláš, příležitost se tedy přímo...

Děti mohou psát Ježíškovi na Boží Dar

Vánoce se blíží mílovými kroky. A je tu opět čas, kdy děti začínají psát Ježíškovi svá vánoční přání. Již tradičně je mohou odesílat na Ježíškovu poštu...

Výběr článků

Načítám